Elon Musk'ın sürpriz Çin ziyaretinin detayları neler?

Elon Musk'ın sürpriz Çin ziyaretinin detayları neler?

Tesla patronu, Autopilot yazılımının yaygınlaştırılmasını ve verilerin denizaşırı ülkelere aktarılmasını amaçlayan ziyaretinde Başbakan Li Qiang ile görüştüğü bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, Tesla CEO'su Elon Musk Pazar günü Pekin'e habersiz bir ziyaret gerçekleştirdi ve burada üst düzey yetkililerle bir araya gelerek tam otonom sürüş yazılımının yaygınlaştırılması ve denizaşırı ülkelere veri aktarımı iznini görüşmesi bekleniyor.

Çin devlet medyası, Musk'ın ülkenin başbakanı Li Qiang ile görüştüğünü ve Li'nin Musk'a Tesla'nın Çin'deki gelişiminin ABD-Çin ekonomik ve ticari işbirliğinin başarılı bir örneği olarak görülebileceğini söylediğini bildirdi.

ABD'li elektrikli araç üreticisi, Autopilot yazılımının en otonom versiyonu olan tam otonom sürüşü ya da FSD'yi dört yıl önce piyasaya sürdü ancak müşterilerin ısrarına rağmen ikinci en büyük pazarı olan Çin'de henüz kullanıma sunmadı.

Musk bu ay X'te bir soruya verdiği yanıtta Tesla'nın FSD'yi "çok yakında" Çin'deki müşterilerin kullanımına sunabileceğini söyledi.

Xpeng gibi rakip Çinli otomobil üreticileri benzer yazılımları piyasaya sürerek Tesla'ya karşı avantaj elde etmeye çalışıyor.

Habere göre Musk, otonom sürüş teknolojileri için algoritmaları eğitmek üzere ülkede toplanan verileri yurtdışına aktarmak için onay almayı umuyor.

Tesla, 2021'den bu yana Çin filosu tarafından toplanan tüm verileri Şangay'da depoladı ve Çinli düzenleyicilerin gerektirdiği gibi hiçbirini ABD'ye geri aktarmadı.

Musk'ın ziyareti geçen hafta başlayan ve 4 Mayıs'ta sona erecek olan Pekin otomobil fuarı ile aynı zamana denk geliyor. Tesla'nın Çin'in en büyük otomobil fuarında bir standı bulunmuyor ve en son 2021'de katılmıştı.

Çin ziyareti kamuoyuna duyurulmadı ve söz konusu yetkili ise medya ile konuşma yetkisi olmadığı için isminin gizli kalması koşuluyla konuştu.

Tesla konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Çin devlet yayın kuruluşu CCTV, Musk'ın Li ile görüşmesine ilişkin haberinde, ikilinin FSD'yi mi yoksa verileri mi görüştüğünü belirtmedi.

Devlet medyasına göre Musk ayrıca Pekin otomobil fuarının organizatörü olan Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi'nin başında bulunan hükümet yetkilisi Ren Hongbin ile de bir araya geldi.

"Elektrikli araçların Çin'de ilerleme kaydettiğini görmek güzel. Gelecekte tüm arabalar elektrikli olacak" diyen Musk, devlet medyasına bağlı bir kullanıcı tarafından sosyal medyada yayınlanan bir videoda konuştu.

Musk'ın gezisi, başbakan Narendra Modi ile görüşmek üzere planlanan Hindistan ziyaretini "çok ağır Tesla yükümlülüklerini" gerekçe göstererek iptal etmesinden bir hafta sonra gerçekleşti.

Şirket bu ay yaptığı açıklamada, düşen satışlar ve Çinli markaların başını çektiği elektrikli araçlar için yoğunlaşan fiyat savaşıyla boğuşurken küresel işgücünün yüzde 10'unu işten çıkaracağını duyurdu.

ABD oto güvenlik denetçileri Cuma günü yaptıkları açıklamada, Tesla'nın Aralık ayında ABD'de 2 milyondan fazla aracı geri çağırarak yeni Autopilot önlemleri almasının bir dizi kazanın ardından yeterli olup olmadığına dair bir soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Tesla, on yıl önce pazara girdiğinden bu yana Çin'de 1,7 milyondan fazla otomobil sattı. Şanghay'daki tesis şirketin en büyük fabrikası.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.