"Erdoğan gelecek hafta Irak'ı ziyaret edecek"

"Erdoğan gelecek hafta Irak'ı ziyaret edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek hafta Irak'ı ziyaret edeceği ve Bağdat yönetimi yetkilileriyle "petrol, su, güvenlik, ekonomi, PKK varlığı" gibi konuları görüşeceği iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın zamanda Irak'a gideceği öne sürüldü.

Irak haber ajansının haberine göre, Erdoğan güvenlik ve ekonomik konuları masaya yatırmak üzere yakın zamanda Irak'a gidecek.

Haberde, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nn, 25 Temmuz'da Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney'i ağırladığı ve ikilinin Erdoğan'ın yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen Bağdat ziyareti hazırlıklarını görüştüğü bilgisi yer aldı.

İkilinin ayrıca, Irak ile Türkiye arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin yollarını ele aldığı ifade edildi.

Öte yandan Sudani ve Güney'in iki ülke arasında Basra'da yıl sonuna doğru ortak bir ekonomik forum düzenlenmesi, Türkiye'nin Irak'ın Kalkınma Yolu Projesine katılması konusunu ve su dosyasını masaya yatırdığı da belirtildi.

Irak Cumhurbaşkanlığından bir yetkili El Arabi El Cedid'e yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın üst düzey bir hükümet heyetiyle gelecek hafta Irak'ı ziyaret edeceğini söyledi.

Yetkiliye göre Erdoğan'ın Irak ziyaretinde taraflar arasında "güvenlik, su, ekonomi ve yatırımla ilgili bir süredir ele alınmayan birçok meselenin çözüme kavuşturulması" amaçlanacak.

Iraklı ve Türk liderlerin Dicle ve Fırat'tan Irak'a su akışı meselesini de görüşeceğini kaydeden yetkili, Türkiye'nin sıcak hava dalgasının vurduğu Irak'a su akışını artırılması yönünde bir açıklama yapmasını umduklarını ifade etti.

Yetkili, taraflar arasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarından Türkiye'nin Ceyhan limanına uzanan ham petrol boru hattı üzerinden ihracatın yeniden başlaması üzerine de görüşüleceğini aktardı.

Erdoğan ve beraberindeki heyetin Irak kuzeyindeki PKK varlığını da Iraklı yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.