Gazze sakinleri anlattı: Okullar dahil hiçbir güvenli alan yok

Gazze sakinleri anlattı: Okullar dahil hiçbir güvenli alan yok

"Bütün aileler evsiz kaldı, mahalleleri dümdüz oldu."

Al Jazeera | Mohammed R Mhawesh - Gazze

Cemal El Zinati 33 yaşında genç bir parfüm satıcısı. Ancak bugün hem kendi mahallesinde hem de tüm Gazze Şeridi'nde ölüm ve yıkım kokusu ağır basıyor.

Cemal, tüm mahallesi İsrail füzeleriyle havaya uçurulduktan sonra UNRWA (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) tarafından işletilen bir okulda barınmaya başlamış.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş dördüncü gününe girerken, Gazze şehrinin merkezindeki canlı sokaklar şimdi harabeye dönmüş durumda. Ardı arkası kesilmeyen patlamaların ortasında, binlerce insanın görece bir güvenlik umuduyla kalabalık kamusal alanlara ve okullara sığınmaktan başka çaresi kalmadı.

İsrail'in daha da sıkılaştırdığı ablukasına ek olarak, bombardımanın yol açtığı yıkım, yaşamaları, hayatta kalmaları ve nefes almaları için mevcut alanı daha da daralttı.

Bütün aileler evsiz kaldı, mahalleleri dümdüz oldu.

Cemal, "Kapıdan koşarak çıktığımızda tek düşündüğümüz İsrail'in yüreğimize korku salmak için bizi tehdit edeceğiydi," diyor ve ekliyor: "Tüm bölgeyi havadan vuracaklarına ve bir enkaz yığınına çevireceklerine inanmıyordum."

Buna, ailesi için "her şey" anlamına gelen mutlu anılarla dolu olduğunu hatırladığı evi de dahil: "Mutlu bir şekilde yaşadığımız, hayaller kurduğumuz yerdi."

"Şimdi moloz yığınından başka bir şey değil," diye fısıldıyor gözlerinden yaşlar boşanarak: "Bombardımandan dolayı yakındaki bir okula kaçtık ama burada yüzlerce kişiyle birlikte tıkış tıkış kaldık. Yer yok ve çocuklarımız her gece ağlayarak uyuyor."

Ancak Gazze halkının sığındığı okullarda bile, yaklaşmakta olan bir insani felaketin ortasında mahrumiyetin damgasını vurduğu hayatlar yaşanıyor. Abluka, Gazze Şeridi'nin gıda, yakıt, ilaç ve elektrik tedarikinde İsrail'e bağımlı olduğu anlamına geliyor. Şimdi ise İsrail, uluslararası hukuka göre savaş suçu teşkil edebilecek bir kararla, bu temel ihtiyaçları dahi kesti.

Halihazırda temel ihtiyaç maddeleri yetersiz. Dört çocuk annesi Zeynep Matar, "Çocuklarımızı doyuracak kadar yiyeceğimiz bile yok" diyor. "Temiz içme suyu bir lüks ve çocuklarımızı geceleri sıcak tutamıyoruz çünkü uygun kıyafetlerimiz yok."

"Okullar da güvenli değil"

Okullar da artık güvenli alanlar değil. UNRWA'ya göre Gazze'de en az dört okul İsrail bombardımanından zarar gördü. Zeynep, "Okula gelmenin bizi koruyacağını sanıyorduk ama burada bile sürekli korku içinde yaşıyoruz" diyor.

Bu, Gazze Şeridi'nin her yerinde, anne ve babaların, çocukların ve büyükanne ve büyükbabaların gözlerinde görülebilen ve hissedilebilen bir korku. Okulların bile maruz kaldığı bir korku.

Yerinden edilmiş bir başka bölge sakini Asil de korkuyor: "Masum insanların sığındığı okulların neden bombalandığını anlayamıyoruz" diyor...

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.