Gazze'de İsrail askerlerince alıkonulan Filistinlilerin aileleri konuştu

Gazze'de İsrail askerlerince alıkonulan Filistinlilerin aileleri konuştu

İsrail ordu güçleri tarafından Gazze'de alıkonulan yüzlerce Filistinlinin nerede olduğu bilinmiyor.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail askerleri tarafından tutuklanan onlarca Filistinli erkek, iç çamaşırlarına kadar soyunmuş, yalınayak, elleri arkadan bağlanmış ve gözleri kapalı bir şekilde otururken görülüyor.

İsrail ordusu tarafından kaydedildiği anlaşılan ve 7 Kasım'da dolaşıma sokulan video, İsrail'in birçok yerleşim biriminde ve Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından idare edilen iki okulda (Halife Bin Zayed ve Yeni Halep) yaşayanlara ve yerinden edilmiş kişilere yönelik toplu tutuklama kampanyasının ardından Beyt Lahiye kasabasında çekildi.

Middle East Eye (MEE) gözaltına alınanların yakınları, görgü tanıkları ve olayın meydana geldiği bölgenin sakinleriyle görüştü.

Gazze Şeridi'nin güneyinde yerinden edilmiş olan gazeteci Muhammed el Kahlout MEE'ye şunları söyledi: "Kahlout ailesine ait üç binanın sakinleri gözaltına alındı. Bunlar arasında kardeşlerim, kuzenlerim ve aileden bölgemize sığınan diğer yerinden edilmiş kişiler de vardı."

Kahlout, "Yaklaşık 40 kişiyi gözaltına aldılar, -sosyal medyada- paylaşılan fotoğraf ve videolardan yalnızca 12'sini tanıyabildim." dedi.

Kahlout'un aile üyeleri, gözaltına alınmadan önce kardeşlerinin ve kuzenlerinin, 19 saat boyunca kaldıkları sokakta "onları aşağılamak ve yarı çıplak bırakmak niyetindeki" İsrail askerleri tarafından ciddi şekilde dövüldüğünü anlattı.

Kahlout, "Onları evden çıkardılar, dövdüler ve kıyafetlerini çıkarmaya zorladılar. Onları kelepçelediler ve sabah 7'den gece 2'ye kadar sokakta soğukta kıyafetsiz bıraktılar" dedi.

İsrail ordusu daha sonra gözaltına alınanların bir kısmını serbest bırakırken, diğerleri bilinmeyen bir yere götürüldü.

MEE'ye konuşan görgü tanıkları, Gazze Şeridi ile Tel Aviv arasındaki Zikim bölgesinde bir gözaltı merkezine götürülmüş olabileceklerini öne sürdü.

"Lubbad ailesinden genç bir adam bana ailelerinden yedi kişinin serbest bırakıldığını söyledi. Beyt Lahiya sınırı yakınlarında bırakılmışlar ve yürüyerek geri dönmeye zorlanmışlar." diye ekledi Kahlout.

Zorla boşaltılan binalardan birinde New Arab Agency'nin Gazze bürosu şefi Diaa el-Kahlout ve ailesi de bulunuyordu.

Görgü tanıklarına göre, Diaa'nın ailesine ait binada bulunan ve 15 yaşından büyük olan herkesten kendilerini İsrail güçlerine teslim etmeleri istendi.

"Diaa savaşın başlarında yerinden edildi ve ailesiyle birlikte El Kerame bölgesinde kalmaya başladı. Askerler Diaa'yı, iki erkek kardeşini ve üç yeğenini gözaltına aldı. Daha sonra onları serbest bıraktılar ama Diaa ve diğer iki kişi hala gözaltında tutuluyor." diyor Mohammed Kahlout ve ekliyor:

"İsrail güçleri bölgedeki evleri havaya uçurdu ve yaktı, bunlardan biri de Diaa'nın ailesinin eviydi."

Lubbad ailesinin bir üyesine göre, İsrail güçleri iki okulun da aralarında bulunduğu yedi binanın sakinlerine sokağa inmeleri çağrısında bulunmuştu.

Aralarında erkek, kadın ve çocukların da bulunduğu aileler talimatlara uydu. Kadınlar ve çocuklar serbest bırakılmadan önce askerler tarafından birkaç saat tutulurken, erkeklere iç çamaşırlarına kadar soyunmaları ve sokakta sıra halinde oturmaları emredildi.

Gazeteciler, öğrenciler ve öğretmenler

MEE, gözaltına alınanlar arasında bulunan 25 kişinin tam isimlerini, yaşlarını ve mesleklerini içeren bir listeyi elde etti.

İsrail kaynakları gözaltına alınanların Filistinli silahlı grupların üyeleri olduğunu ileri sürerken, MEE tarafından elde edilen liste ve görgü tanıklarının ifadeleri gözaltına alınanların akademisyenler, gazeteciler, Birleşmiş Milletler tarafından idare edilen okullardaki öğretmenler, okul öğrencileri, işçiler ve Filistin Yönetimi çalışanları olduğunu gösteriyor.

Gözaltına alınanlar arasında Birleşmiş Milletler tarafından işletilen bir okulun müdürü olan 58 yaşındaki Derviş el Gerbavi, Birleşmiş Milletler tarafından işletilen bir okulda öğretmen olan 35 yaşındaki Ahmed Ekrem Muhammed Lubbad, okul öğrencisi olan 15 yaşındaki Yusuf Halid Muhammed Lubbad, berber olan 35 yaşındaki Tamer Ömer Surur, Terzi olan 43 yaşındaki Atiya Faye Lubbad, bilgisayar mühendisi olan 35 yaşındaki İbrahim Abdurrauf Lubbad, ve üniversite öğrencileri 19 yaşındaki Abdullah Akram Lubbad, 19 yaşındaki Abdurrahman Abdurrauf Lubbad, 19 yaşındaki Hamza Cemil Lubbad ve 22 yaşındaki Cihad Abdurrauf Lubbad bulunuyor.

İşgal güçleri tarafından boşaltılan konutlardan birinin sakini, askerlerin konut sakinlerini kapılarını açmaya zorlamak için silahlarının dipçikleriyle kapılarına vurduklarını söyledi.

"Mikrofonlarla aşağı inmemiz için bize çağrı yapıyorlardı. Sesleri duyduk ama bunun askerler olduğunu bilmiyorduk. Komşumuz olan Ebu Şarh ailesi aşağı indi. Askerlerin erkekleri kıyafetlerini çıkarmaya ve sokakta beklemeye zorladığını söyleyen kadın, isminin verilmemesini istedi.

"Daha sonra binaları dolaşmaya ve daire daire boşaltmaya başladılar. Kapılara sert bir şekilde vurdular. Evimize ulaştıklarında, ailenin erkekleri bize sessiz kalmamızı, böylece bizi bırakıp gidebileceklerini söylediler. Ama biz binada tek başımıza kalmanın güvenli olmadığını, evleri havaya uçurabileceklerini söyledik.

"Beyaz bir bayrak tuttuk ve dışarı çıktık. Erkekleri aldılar ve biz kadınlara merdivenlerde oturmamızı söylediler. Erkekleri kıyafetlerini çıkarmaya zorladılar ve okula gitmemizi emrettiler. Babam hala onların elinde."

Perşembe günü İsrail kaynakları, İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nden yaklaşık 700 Filistinliyi alıkoyup cezaevlerine gönderdiğini ve idari gözetim altına aldığını açıkladı.

Bu sayıya savaşın başlangıcında İsrail sınırını geçerek gözaltına alınan ve sayıları belirlenemeyen kişiler dahil değil.

İsminin verilmemesini isteyen kadın görgü tanığı, "Hala nerede olduklarını bilmiyoruz ama onlara işkence yaptıklarından eminiz. Onlarla ne yapmak istediklerini bilmiyorum, Hamas ya da herhangi bir siyasi parti ile hiçbir ilgileri yok" dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.