İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu sivilleri ne bekliyor?

İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu sivilleri ne bekliyor?

İsrail güçleri Gazze işgaline başladıkları 27 Ekim tarihinden bu yana Filistinli sivilleri bilinmeyen bir yere götürüyor.

İsrail güçlerinin onlarca sivil Filistinli erkeği gözaltına alıp açıklanmayan bir yere götürmeden önce kıyafetlerini çıkardığı görüntüler Perşembe sosyal medya ağlarında dolaşıma sokuldu.

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor'e göre bir görgü tanığı en az yedi kişinin askerlerin emirlerini yeterince hızlı yerine getirmedikleri için İsrail askerler tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Söz konusu erkek Filistinlilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerlerinden edilmiş ailelerin barındığı ev ve okullardan toplandığı bildirildi.

Katarlı bir şirkete ait İngiltere merkezli The New Arab için çalışan bir gazeteci olan Diaa al-Kahlout'un da alıkonulan bu kişiler arasında olduğu tespit edildi.

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor gözlemcisi gözaltına alınanlar arasında doktorlar, akademisyenler, gazeteciler ve yaşlıların da bulunduğunu söyledi.

İsrail askerleri Perşembe günü Beyt Lahiya'daki Halife Bin Zayid el Nahyan ve Halep okullarını günlerce kuşattıktan sonra baskın düzenledi.

Bölge sakinleri ve muhabirler tarafından çekilen görüntülerde İsrailli keskin nişancıların Halife Bin Zayid el Nahyan okulunun yakınındaki evlerin çatılarında mevzilendiği görülüyor. Bir başka videoda ise Halife Bin Zayid el Nahyan okulunun avlusuna saçıldığı belirtilen ölü erkek cesetleri görülüyor.

İsrail askerleri herkesi okullardan zorla çıkardıktan sonra erkekleri alıkoydu ve kadınlarla çocukların yaya olarak kaçmasına izin verdi.

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor raporuna göre askerler daha sonra Beyt Lahiya'daki bazı mahallelerde ev ev dolaşarak, erkekleri tutuklamadan önce mahalle sakinlerini uzaklaştırdı ve bazı evleri ateşe verdi.

Cenevre merkezli grup, erkeklerin keyfi olarak tutuklandığını ve askerler tarafından dövüldüğünü belirtti.

İsrail Telegram sayfalarında ve medyada paylaşılan görüntülerde düzinelerce erkeğin kıyafetleri çıkarılmış, gözleri kapatılmış ve elleri bağlanmış bir şekilde toplandığı görülüyor.

Bazı videolarda kamyonlara bindirilmeden önce bir yerleşim bölgesinde görülüyorlar. Bir başka fotoğrafta ise açık kumluk bir alanda sıraya dizildikleri görülüyordu.

Nereye götürüldükleri belli değildi.

r4-001.jpg

r3-004.jpg

İsrail ordusu toplu tutuklamalar hakkında herhangi bir yorum yapmadı.

Hamas'ın siyasi bürosunun bir üyesi olan Usame Hamdan, tutuklanan kişilerin gruba bağlı olduğu iddialarını reddetti ve tutuklamaları "Nazi toplama kamplarına" benzetti.
Al Araby TV'ye verdiği demeçte görüntülerin "askeri operasyonlarla hiçbir ilgisi olmayan silahsız sivillerin tutuklanmasını ve istismar edilmesini" gösterdiğini söyledi.

Yemek kuyrukları

Bu arada Çarşamba ve Perşembe günleri Deyr el Belah'tan paylaşılan görüntülerde, gıda dağıtım merkezlerinin önünde çaresiz Filistinlilerin oluşturduğu kuyruklar görülüyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Gazze'nin kuzeyindeki hanelerin en az yüzde 97'si temel hiçbir gıda maddesine ulaşamıyor.

Rapor ayrıca Gazze'nin güneyinde her 10 kişiden en az 9'unun tam bir gün ve geceyi gıdasız geçirdiğini ortaya koydu. Ayrıca, hanelerin üçte birinden fazlası yüksek ya da ciddi düzeyde açlık çekiyor.

İsrail saldırılarının Perşembe günü güneydeki Refah bölgesini hedef almasıyla yardım çalışmaları yeniden sekteye uğradı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail bombardımanı Çarşamba günü en az 350 Filistinlinin ölümüne ve 900 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Böylece savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı, 7.000'den fazlası çocuk ve yaklaşık 5.000'i kadın olmak üzere 17.100'ü aştı.

Tıbbi yardım kuruluşu "Sınır Tanımayan Doktorlar" (MSF) başkanı Gazze'deki durumu "insani krizin çok ötesinde" olarak tanımladı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum