Gazzeliler: Topraklarımızı terk etmeyeceğiz

Gazzeliler: Topraklarımızı terk etmeyeceğiz

Bir haftalık ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail Gazze'ye yönelik hedef gözetmeyen bombardımanlarına yeniden başladı.

Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara bir hafta ara verilmesinin ardından şiddetli İsrail saldırıları yeniden başlarken, Filistinliler genişleyen saldırıya hazırlıksız yakalandı.

Ateşkesin Cuma günü sona ermesinden sadece dakikalar sonra İsrail ordusu Gazze'yi vurmaya başladı ve Hamas'ı roket fırlatarak ilk ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Bölgedeki muhabirler Gazze'nin kuzey, orta ve güney kesimlerinde yoğun silah sesleri ve İsrail bombardımanı olduğunu bildirdi.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan bildiren Al Jazeera'den Tarık Ebu Azzum, "Gazze Şeridi, -İsrail- işgal güçleri tarafından ağır topçu ateşi ve hatta hava bombardımanı altında" dedi ve ekledi: "Önümüzdeki saatlerde bölge genelinde İsrail saldırılarının sayısının giderek arttığına tanık olabiliriz."

İsrail, Gazze'nin güneyindeki bölgelere broşürler atarak sivilleri güneye, Mısır sınırındaki Refah'a doğru gitmeleri konusunda uyarıyor. Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre Han Yunus'a atılan broşürlerde şehrin artık "tehlikeli bir savaş bölgesi" olduğu belirtiliyor.

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına verdiği karşılık 24 Kasım'da başlayan ateşkese kadar büyük ölçüde Gazze'nin kuzeyinde yoğunlaşmıştı. Birçok Gazzeli güneye kaçarak Han Yunus gibi bölgelere sığındı.

Ebu Azzum, "Şu anda İsrail'in attığı bombalarının sesleri, İsrailli yetkililerin sivillerin kaçması için güvenli olarak tavsiye ettiği güneyden geliyor" dedi.

"Çatışmaların başlaması Filistinlilere tek bir seçenek sunuyor: Gazze Şeridi'ndeki tüm yaşam araçlarını yok edecek İsrail bombardımanı altında yaşamaya devam etmek" diye ekledi.

Güneydeki Han Yunus da Cuma günü İsrail hava saldırılarının hedefi oldu.

Han Yunus sakini Mansur Şuman, Nasır Hastanesi'nin sığınacak yer aramak için bölgeye gelen "on binlerce insan tarafından kuşatıldığını" belirtti.

Doğum servisinin yanındaki bir çadırda barındığını söyleyen Şuman, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "10'dan fazla kişi öldürüldü ve ambulanslarla hemen yakınıma getirildi" dedi.

Şuman, "Buradaki siviller arasında genel bir endişe var, insanlar bundan sonra ne olacağını bilmiyor. Müzakerelerin hala devam ettiğine inanılıyor. İnsanlar önümüzdeki birkaç saat içinde ateşkesin sağlanacağı konusunda umutlular" dedi.

Şuman, herhangi bir yere seyahat etmek çok tehlikeli olduğu için insanların bulundukları yerde kaldıklarını da sözlerine ekledi.

"Topraklarımızı terk etmeyeceğiz"

"Tüm zorluklara rağmen Filistinliler buradaki topraklarında kalmaya kararlı. 1948 ve 1967'nin tekrarlanmasını istemiyorlar. Topraklarımızı terk edip hiçbir yere gitmiyoruz, buradaki işgalin yaptıklarına karşı mücadele etmeye çalışacağız." diyor Şuman.

Han Yunus'tan bildiren gazeteci Hind Hudari ise "İnsanlar 'nereye gitmeliyiz' diye soruyor, Gazze tüm bunlara hazırlıksız" diye konuştu.

İsrail ordusu da savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanırken Gazze'yi yüzlerce küçük bölgeye ayıran bir harita yayınladı ve bu bölgelerin Filistinli sivilleri aktif çatışmalardan haberdar etmek için kullanılacağını söyledi.

Ordunun internet sitesinde yayınlanan duyuruya göre, Filistinlilerden yeni bölgelerdeki güvenlik güncellemelerini takip etmeleri isteniyor. Duyuruda, numaralandırılmış bölgelerden birinin içinde ya da yakınında yaşayan herkesin ordu tarafından o bölge için verilen talimatlara uyması gerektiği belirtildi.

Han Yunus'ta bulunan UNICEF sözcüsü James Elder, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail'in askeri saldırılarının yeniden başlamasının ardından Gazze'deki Filistinlilerin bir kez daha korku içinde olduğunu söyledi.

Nasır Hastanesi'nin dışından konuşan Elder, ambulansların insanları bölgede kalan en büyük aktif komplekse taşımaya başladığını söyledi.

"Hastane personelinin 7/24 çalıştığı çok açık." diyen Elder, "Bu hastane, cesur sağlık personelinin muazzam çabalarına rağmen, başka bir saldırıyı kaldıramaz. İnsanlar başka bir saldırıyı kaldıramaz." ifadelerini kullanıyor.

Elder ayrıca, tıbbi bakıma ihtiyaç duyan hastalar için yüzde 200 kapasiteyle çalışmasının ötesinde, binlerce insanın Nasır Hastanesi'nde barındığını söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, yeniden başlayan İsrail hava saldırılarının Cuma günü Gazze Şeridi genelinde en az 37 kişinin ölümüne yol açtığını açıkladı.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 15.000'den fazla Filistinli öldürüldü.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.