Irak mahkemesi Kerkük'te gerilime yol açan kararı durdurdu

Irak mahkemesi Kerkük'te gerilime yol açan kararı durdurdu

Irak'ta bir mahkeme, Kerkük'te gerilime yol açan ordu binası kararının durdurulmasına hükmetti.

Irak Federal Mahkemesi, Kerkük'te ordu karargahı olarak kullanılan binanın Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) verilmesine dair kararı durdurdu.

Mahkemenin açıklamasında, Başbakan Muhammed Şiya es Sudani tarafından verilen kararın durdurulmasına hükmedildiği belirtildi.

Mahkeme, kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu ifade etti.

Kerkük gerilimi

Kerkük'eki gerilimin, kentte geçmişte Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) genel merkezi olan ancak 2017'den bu yana Irak ordusunun üs olarak kullandığı bir bina sebebiyle yükselmişti.

Reuters'ın aktardığı habere göre Bağdat hükümeti "iyi niyet göstergesi olarak" binayı KDP'ye iade etmeyi planlıyordu.  Ancak karara muhalefet eden Arap ve Türkmenler protesto amacıyla geçen hafta binanın dışında bir kamp kurdu.

Güvenlik kaynakları, bu protestolara karşı çıkan bir grup Kürt göstericinin kampa ilerlemesiyle şiddet olaylarının patlak verdiğini ifade etti. Çatışmalarda 3 Kürt protestocunun yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Yerel kaynaklar olayların ardından Peşmerge güçlerinin Kerkük yakınlarına ilerlediğini kaydetti.

Olaylara ilişkin soruşturma başlatılırken protestocular gösterilerine son verdi

Bağdat hükümeti olaylar üzerinde kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kerkük Irak'ın kuzeyinde gerilimlerin merkezi niteliğinde. 2014 yılındaki IŞİD ilerleyişini engelleyen Kürt Peşmerge güçleri Kerkük'ü kontrol altına almıştı. Peşmerge 2017 yılında Bağdat hükümeti güçleri ve Şii milis gruplar tarafından kentten çıkarılmıştı.

Bu dönemden itibaren Kerkük'te taraflar arasında gerilimin arttığı göze çarpıyor. Mevcut Başbakan Muhammed Şiya es Sudani taraflar arasındaki ilişkileri iyileştirmeye çalışsa da bu girişimler sahada karşılık bulabilmiş değil.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.