İran Cumhurbaşkanı Reisi: İsrail ile normalleşmek gericiliktir

İran Cumhurbaşkanı Reisi: İsrail ile normalleşmek gericiliktir

Filistinliler ise Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşmeyi bir "ihanet" olarak görüyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Pazar günü yaptığı açıklamada bölge ülkelerinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme girişimlerini "gericilik" olarak nitelendirdi.

Reisi'nin açıklaması, İsrail ve Suudi Arabistan arasında ABD arabuluculuğunda devam eden müzakerelerin ortasında geldi. ABD, Suudi Arabistan ve İsrail'in anlaşmaya doğru ilerlediğini açıklamıştı.

Tahran'da düzenlenen uluslararası bir konferansta konuşan Reisi, "Siyonist rejimle ilişkileri normalleştirmek İslam dünyasındaki herhangi bir yönetim için gerici harekettir" dedi.

Suudi Arabistan ayrıca muhtemel anlaşma öncesinde Filistinlilere güven vermek amacıyla geçtiğimiz günlerde işgal altındaki Batı Şeria'ya otuz yıl aradan sonra ilk kez bir heyet göndermişti.

Reisi Pazar günü yaptığı açıklamada herhangi bir normalleşme girişimini "yabancıların isteği" olarak nitelendirirken, İsrail konusunda "teslimiyet ve uzlaşmanın" masada olmadığını belirtti.

"İşgal altındaki topraklardaki ve İslam dünyasındaki tüm savaşçılar için tek seçenek direnmek ve düşmanlara karşı durmaktır" diyen Reisi, alışılmış "Kudüs'ün özgürleştirilmesi gerektiği" retoriğini yineledi.

İsrail 1967 yılında, Filistinlilerin gelecekteki bağımsız devletlerinin başkenti yapmak istedikleri Doğu Kudüs'ü işgal ve ardından ilhak etti.

Dünya devletlerinin büyük çoğunluğu İsrail'in Doğu Kudüs üzerindeki egemenlik iddialarını reddetmektedir.

İsrail ile Suudi Arabistan arasında varılacak bir anlaşma, İsrail'in 2020 yılında BAE de dahil olmak üzere üç Arap ülkesiyle ilişkilerini normalleştirmesini sağlayan ABD arabuluculuğundaki İbrahim Anlaşmaları'nın devamı olacaktır.

Filistinliler ise Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşmeyi bir "ihanet" olarak görüyor.

Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Reisi, "bölge ülkeleri ile Siyonist rejim arasındaki herhangi bir ilişkinin Filistinlilerin sırtına vurulmuş bir hançer olacağını" söylemişti.

İran ile Suudi Arabistan, 2016'dan beri kopmuş olan ilişkilerini Mart ayında Çin'in arabuluculuğunda varılan bir anlaşma çerçevesinde yeniden başlatmıştı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum