İslam İşbirliği Teşkilatı: Afganistan'da kadınlara yönelik alınan kararlar İslam hukukuna aykırı

İslam İşbirliği Teşkilatı: Afganistan'da kadınlara yönelik alınan kararlar İslam hukukuna aykırı

İslam İşbirliği Teşkilatı, Taliban'ın kız öğrencilerin eğitimleri durdurması ve kadınların STK'larda çalışmasını askıya alması kararının İslam hukukuna aykırı olduğunu açıkladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı Olağanüstü İcra Komitesi, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimince alınan son kararları değerlendirdi.

İİT tarafından yapılan açıklamada, İslam Emirliği yönetiminin kız öğrencilerin okul ve üniversite eğitimlerini ikinci bir açıklamaya kadar durdurmasının ve kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını askıya almasının İslam hukukuna ve Hazreti Muhammed'in metodolojisine aykırı olduğu belirtildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı bildirisinde, "kız öğrencilerin ve kadınların üniversite dahil eğitim alanının her düzeyine erişme haklarının, İslam şeriatının öğretileri uyarınca temel bir hak olduğuna" vurgu yapıldı.

Afganistan'da kadınlara yönelik eğitimin bir sonraki talimata kadar durdurulması ve kadınların yerli ve yabancı tüm sivil savunma kuruluşlarında çalışmasının askıya alınması konusunda endişelerini dile getiren İİT, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimine yaptığı çağrıda, Birleşmiş Milletler ve İİT sözleşmelerinde yer alan ilke ve amaçlara bağlı kalmasını istedi.

Taliban'ın aldığı kararlar

Afganistan Yükseköğretim Bakanlığı, 21 Aralık'ta kız öğrencilerin ülkedeki özel ve devlet üniversitelerdeki eğitiminin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu açıklamıştı.

Yükseköğretim Bakanı Nida Muhammed Nedim ise kız öğrencilere üniversite eğitiminin neden durdurulduğuna ilişkin merak edilen soruları yanıtlamıştı.

Karma eğitim ve tesettür

"Afganistan'da yaklaşık 15 aydır İslam Emirliği yönetiminin bulunduğunu" belirten Mevlevi Nedim, "tüm üniversitelerin uyulması gereken kurallara dair uyarıldığını, temel ilkelerin kendilerine iletildiğini" söyledi. Nedim, "üniversitelerin bu kurallara uyum sağlamadığını" dile getirip, "kurallara uyum konusunda en büyük problemin özel üniversitelerden kaynaklandığını" kaydetmişti.

Mevlevi Nedim, "üniversitelerin çözüm bulamadığı en temel meselenin karma eğitim olduğunu, bu sorunun halen sürdüğünü ve kız-erkek karışık eğitimin büyük bir problem teşkil ettiğini" söyledi.

Bir diğer meselenin, "bazı kız öğrencilerin ikamet ettikleri illerden farklı bölgelerdeki üniversitelere gitmesi ve burada yurtlarda kalması olduğunu" söyleyen Nedim, "bu kişilerin yanlarında mahremleri olmadan seyahat etmelerinin soruna yol açtığını" savundu.

Mevlevi Nedim, "üniversitelerdeki birçok kız öğrencinin tesettür kurallarına da riayet etmediğini, üniversitelerin bulunduğu bölgelerde çevrenin de kurallara uyulmaması sebebiyle olumsuz etkilendiğini ve bozulmalar yaşandığını" dile getirdi.

Özellikle "tesettür kurallarına uyulmamasının oluşturduğu problemlerin" altını çizen Nedim, bu gerekçelerle üniversite eğitimine geçici olarak ara verildiğini, düzenlemelerin ardından eğitimin süreceğini söyledi.

Süreç ne kadar devam edecek?

Üniversitelerin ne zaman yeniden açılacağı sorusunu da yanıtlayan Mevlevi Nedim, "İslam Emirliği'nin bu konunun çözüme ulaştırılması için büyük bir çaba gösterdiğini" kaydederken, "İslam şeriatı çerçevesinde sorunun çözülmesi için özveriyle çalıştıklarını" söyledi.

Mevlevi Nedim'e tüm dünyanın karara yönelik tepkisi hatırlatıldı. Nedim, "Afganistan kimsenin iç işlerine müdahale etmediği gibi kimse de Afganistan'ın iç işlerine karışmamalı. Biz şeriatın uygulanması için canımızı verdik, paramparça olduk, bundan taviz vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Nedim, "kadın erkek tüm Afganların haklarını koruduklarını, şeriata uygun düzenlemeler ne zaman gerçekleştirilirse üniversitelerin o zaman açılacağını" belirtti.

Kadınların sivil toplum kuruşlarında çalışmasının durdurulması

Afganistan Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan bir kararda da, kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarının bir sonraki karara kadar askıya alındığı duyurulmuştu. Kararda kadınların "İslami örtünme kurallarına riayet etmedikleri için" çalışma izinlerinin askıya alındığı belirtildi.

Ayrıca bakanlığın açıklamasında "kadınların belirlenen kıyafet kurallarına uymamalarıyla ilgili ciddi boyuta varan şikayetler alındığı" kaydedildi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
7 Yorum