"İsrail geçtiğimiz hafta İran'a karşı en az iki defa saldırı hazırlığı yapıp iptal etti"

"İsrail geçtiğimiz hafta İran'a karşı en az iki defa saldırı hazırlığı yapıp iptal etti"

"İsrail geçtiğimiz hafta en az iki gece İran'a karşı misilleme saldırıları için hazırlandı ve sonra iptal etti."

İsrail ve ABD basınında yer alan haberlere göre İsrail, geçtiğimiz hafta sonu İran'ın daha önce benzeri görülmemiş saldırısına misilleme olarak bu ülkeye bir saldırı düzenlemeyi düşündü ancak daha sonra bu planından vazgeçti.

İran, hafta sonu İsrail'e karşı 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatmış, bu saldırı, fırlatılan insansız hava aracı ve füzelerin çoğunun önlenmesinin ardından çok az hasara yol açmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saldırıya karşılık verme sözü verirken, ana müttefiki ABD de dahil olmak üzere küresel güçler Gazze'de aylardır süren savaşın daha fazla tırmanmasını ya da bölgesel yayılmasını önlemek için itidal çağrısında bulundu.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan, Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmelerin ardından, bir saldırı durumunda İran'a yönelik misilleme saldırıları için önceden hazırlanmış planlara devam etmemeye karar verdiğini bildirdi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Kan'a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, "Diplomatik hassasiyetler devreye girdi" dedi ve bir karşılık verileceğini ancak bunun başlangıçta planlanandan farklı olacağını sözlerine ekledi.

ABC News, ismi açıklanmayan üç İsrailli kaynağa dayandırdığı haberinde "İsrail geçtiğimiz hafta en az iki gece İran'a karşı misilleme saldırıları için hazırlandı ve sonra iptal etti." ifadelerine yer verdi.

ABC'ye konuşan kaynaklar, İsrail savaş kabinesi tarafından değerlendirilen olası tepkiler arasında, İran'ın bölgedeki başka yerlerdeki vekillerine saldırma ya da siber saldırı düzenleme seçeneklerinin de bulunduğunu söyledi.

İsmi açıklanmayan iki İsrailli yetkilinin ABD'li haber kuruluşu Axios'a verdiği bilgiye göre, Pazartesi günü yapılan kabine toplantısında İsrailli yetkililer İsrail ordusuna (IDF) İran'a karşı bir saldırı izni vermeyi değerlendirdi ancak "operasyonel nedenlerle" bu kararı almaktan vazgeçti.

Tahran'ın İsrail topraklarına yönelik ilk doğrudan saldırısı olan hafta sonu saldırısı, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk ek binasına İsrail tarafından düzenlenen ölümcül saldırıya yanıt olarak geldi.

Washington ve Brüksel İran'a yönelik yaptırımları arttırma sözü verirken, İran Cumhurbaşkanı da herhangi bir misillemeye "sert ve şiddetli bir yanıt" verileceği uyarısında bulundu.

Başlıca askeri destekçisi Washington da dahil olmak üzere diplomatik baskılara yanıt olarak Netanyahu Çarşamba günü İsrail'in kendi kararlarını vereceği ve "kendini savunmak için ne gerekiyorsa yapacağı" konusunda ısrar etti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.