İsrail'den Hamas'a Gazze'de ateşkes teklifi

İsrail'den Hamas'a Gazze'de ateşkes teklifi

Kısa bir süre önce Avrupa'da Mossad ile Katar arasında Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik bir görüşme gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Axios'un haberine göre İsrail, Gazze Şeridi'nde Filistinli gruplar tarafından tutulan 30'dan fazla rehinenin serbest bırakılmasını amaçlayan yeni bir anlaşmanın parçası olarak Hamas'a bir hafta sürecek bir ateşkes anlaşması önerdi.

Axios'un İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre teklif Katarlı arabulucular aracılığıyla yapıldı ve geçen ay şiddetin yedi gün süreyle durdurulması ve 100'den fazla rehinenin serbest bırakılmasıyla sonuçlanan anlaşmanın çökmesinden bu yana yapılan ilk teklif oldu.

Times of Israel'in haberine göre Salı günü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze'de tutulan daha fazla rehinenin serbest bırakılması karşılığında İsrail'in Hamas ile çatışmalara ikinci bir insani ara vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Axios'un haberine göre, "İsrailli yetkililer, Hamas çatışmalar devam ettiği sürece müzakerelere yeniden başlamayacağını söylese de, bu teklifin İsrail'in daha fazla rehinenin serbest bırakılması için ciddi müzakereleri yeniden başlatmaya kararlı olduğunu gösterdiğini söylüyor."

Haberde CIA direktörü Bill Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman ve İsrail ulusal istihbarat servisi Mossad'ın başkanı David Barnea arasında olası bir anlaşmayı görüşmek üzere Varşova'da yapılan toplantının ayrıntıları yer alıyor.

İsrail'in önerisi Hamas'ın elindeki kadınların, 60 yaş üstü erkeklerin ve hasta ya da ağır yaralı olup acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan diğer rehinelerin serbest bırakılmalarını içeriyor.

İsrailli yetkililer, teklifin bir parçası olarak İsrail en az bir haftalık geçici bir ateşkesi kabul edeceğini söyledi. İsrail ayrıca, İsrail'e yönelik daha ciddi saldırılardan hüküm giymiş Filistinli mahkumları, önceki anlaşmada serbest bırakılanlardan daha fazla sayıda serbest bırakabileceğini de öne sürdü.

Axios'un haberine göre İsrailli yetkililer, yaşlı ya da hasta olan ve insani bir anlaşmanın parçası olarak serbest bırakılabilecek bu tür düzinelerce Filistinli mahkum olduğunu söylüyor.

Varşova görüşmesi sırasında Katar başbakanı Hamas'ın herhangi bir rehine pazarlığının başlayabilmesi için İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiği yönündeki görüşünü aktarmıştı.

Mossad Başkanı Barnea'nın buna şu yanıtı verdiği belirtildi: "Hamas savaşın durmasını istiyorsa silahlarını bırakmalı ve savaşı ateşleyen 7 Ekim'deki İsrail saldırısından sorumlu olan Gazze'deki liderlerini teslim etmelidir."

Kaynak: Mepa News, Al Arabiya

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.