Gazze'de ateşkes ve esir takası olacak mı?: Avrupa'da Mossad-Katar görüşmesi

Gazze'de ateşkes ve esir takası olacak mı?: Avrupa'da Mossad-Katar görüşmesi

Bir kaynak görüşmelerin "sadece bir başlangıç" olduğunu söyledi ve sürecin "uzun, zor ve karmaşık" olacağını vurguladı.

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre İsrail ulusal istihbarat teşkilatı Mossad'ın direktörü David Barnea Cuma gecesi Avrupa'da Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya gelerek Gazze'de Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin yeniden başlatılması konusunu görüştü.

Neden önemli?

Bu görüşme, İsrail saldırılarının Gazze'nin güneyine doğru genişlemesine yol açan yedi günlük ateşkesin çökmesinden bu yana üst düzey İsrailli ve Katarlı yetkililer arasında yapılan ilk görüşmeydi.

Bir kaynak görüşmelerin "sadece bir başlangıç" olduğunu söyledi ve sürecin "uzun, zor ve karmaşık" olacağını vurguladı.

Kaynaklar, CIA direktörü Bill Burns ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil'in toplantı hakkında bilgilendirildiğini ve rehine anlaşması için yeniden girişimde bulunulmasına yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.

Bir önceki anlaşma iki hafta önce Hamas'ın rehin tuttuğu kadın askerleri serbest bırakmayı reddetmesi üzerine bozulmuştu. Hamas anlaşmanın çökmesinden İsrail'i sorumlu tutmuş ve İsrail'in serbest bırakılmasını önerdiği kadınların İsrail askerleri olduğunu söylemişti.

Cuma günü İsrail ordusu, üç İsrailli rehinenin Gazze'de İsrail askerleri tarafından yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

Bu olay, Gazze'de halen tutulan 130'dan fazla rehinenin serbest bırakılması için Hamas ile bir anlaşmaya varması konusunda İsrail üzerindeki baskıyı arttırıyor.

İsrail ordusu üç kişinin Gazze'nin kuzeyindeki şiddetli çatışmalar sırasında kaçmayı başarmış ya da Hamas tarafından serbest bırakılmış olabileceğini söyledi.
    
Kasım ayında Gazze'deki çatışmaları yedi günlüğüne durduran bir anlaşmanın parçası olarak 100'den fazla rehine serbest bırakılmıştı.

Axios'un bu hafta başında bildirdiğine göre Katarlı arabulucular geçtiğimiz hafta sonu İsrailli yetkililerle temasa geçerek Hamas'la yeni bir anlaşma için dolaylı görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik bir niyet olup olmadığını sordular.

İsrailli kaynaklara göre arabulucular, İsrail'in çatışmalara bir günden fazla ara verilmesi karşılığında kalan kadın rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmayı kabul edip etmeyeceğini İsrailli müzakere ekibine sordu.

Bir kaynak böyle bir anlaşmanın yaşlı erkeklerin ve ciddi sağlık sorunları olanların ya da ağır yaralı rehinelerin serbest bırakılması gibi "insani unsurlar" içerebileceğini söyledi.

Katar'ın ilk teklifinin ardından geçtiğimiz hafta sonu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleri Mossad şefinin Katar'a gitmemesine karar verdi.

Gelen tepkilerin ardından Netanyahu karar değiştirdi ve Barnea'nın Katarlılarla temas kurmasına izin verdi.

İsrailli bir kaynağa göre İsrail, önceki anlaşmada talep ettikleri kadınların serbest bırakılmasını da içeren yeni bir anlaşmayı görüşmeye istekli olduğunu ifade etti.

Son durum

Mossad'dan yapılan açıklamada Perşembe günü Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Tel Aviv'de Barnea ile iki saat görüştüğü ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmeleri yeniden başlatma çabalarını ele aldığı belirtildi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili gazetecilere verdiği brifingde ABD ve İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması için yollar aramaya çalıştığını söyledi.

Yetkili, bunun nasıl yapılacağına dair çeşitli fikirler ve girişimler olduğunu ancak bunlardan herhangi birinin karşılık bulup bulmayacağının henüz belli olmadığını söyledi. İsrail Başbakanlık ofisi ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Kaynak: Mepa News, Axios

wp.gif

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.