İsrail'in Yahudi yerleşimi kararına ABD'den tepki

İsrail'in Yahudi yerleşimi kararına ABD'den tepki

ABD, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yeri Homeş'le ilgili kararına tepki gösterdi.

İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Homeş'le ilgili kararına ABD'den tepki geldi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Yahudi yerleşimcilerin Homeş'te "kalıcı varlık" göstermesine izin veren İsrail'in bu kararından son derece rahatsız olduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, bu Yahudi yerleşim biriminin İsrail yasalarına da aykırı bir şekilde özel Filistin topraklarına inşa edildiğini hatırlattı.

Miller, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, söz konusu kararnamenin hem 2004'te Bush yönetimine hem de mevcut İsrail hükümetinin Biden yönetimine verdiği taahhütlere de ters düştüğünü belirterek "Batı Şeria'da İsrail yerleşim birimlerinin artırılması, iki devletli çözümün önünde engel oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

İsrail hükümeti geçen Mart ayında, Batı Şeria'da Homeş dâhil dört bölgedeki Yahudi yerleşimlerinin tahliyesini sağlayan 2005 Çekilme Yasası'nın ilgili maddelerini iptal etmişti. İsrail ordusunun geçen Perşembe günkü kararnamesinde de İsraillilerin tekrar Yahudi yerleşim yeri Homeş'e girmesine izin verilirken bu bölgede yeniden Yahudi yerleşimleri inşa edilmesinin önü açıldı.

İsrail'in yasayı, Batı Şeria genelinde Yahudi yerleşim yerlerini daha da genişletmek amacıyla ve bölgenin büyük bir kısmını fiili olarak ilhak etmek için kullanabileceğinden endişeleniyor.

1967'den bu yana İsrail, Filistin toprakları üzerinde yaklaşık 140 Yahudi yerleşim yeri kurdu. İsrail'in resmi izin çıkartmadığı ancak göz yumduğu radikal Yahudiler de küçük yerleşimler kurarak Filistin topraklarını işgal etmeye devam ediyor.

İsrail'in Filistin topraklarında kurduğu Yahudi yerleşim yerleri, uluslararası arenada 'yasa dışı' olarak tanımlanıyor.

Kaynak: DW Türkçe, Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.