Londra'nın ilk 'Müslüman' Belediye Başkanı Sadiq Khan üçüncü kez seçimleri kazandı

Londra'nın ilk 'Müslüman' Belediye Başkanı Sadiq Khan üçüncü kez seçimleri kazandı

İşçi Partili Khan, Muhafazakar adayın 'ıslık' siyaseti ve 'korku tellallığı' ile damgalanan kampanyasına rağmen 2021 anketinden bu yana kazandığı oy oranını artırdı

Londra'nın İşçi Partili Belediye Başkanı Sadiq Khan Cumartesi günü rekor bir üçüncü dönem kazanarak Muhafazakârları, beklenen genel seçimlere aylar kala son zamanların en kötü yerel seçim sonuçlarıyla bir kez daha ağır bir yenilgiye uğrattı.

53 yaşındaki Khan, İslamofobik bir kampanya yürütmekle suçlanan Muhafazakâr rakibi Susan Hall'u kolayca yenerek 2016'dan bu yana ilk kez Birleşik Krallık başkentini İşçi Partisi'nden koparabileceklerine dair Muhafazakârların umutlarını büyük ölçüde boşa çıkardı.

İlk seçildiğinde batılı bir başkentin "ilk Müslüman belediye başkanı" olan Başkan'ın, İşçi Partisi'nin ulusal çapta yükselişe geçmesi ve Muhafazakârların anketlerde düşüş yaşaması nedeniyle kazanması bekleniyordu.

Sonuçta, 2021'deki son yarışmaya kıyasla zafer marjının arttığını gördü.

Khan destekçilerine "Üçüncü bir dönem için yeniden seçilmek gerçekten bir onur" dedi ve Muhafazakar rakibini "korku tellallığı" yapmakla suçladı.

"Çeşitliliğimizi bir zayıflık olarak değil, yüce bir güç olarak gören ve sağcı popülizmi reddeden bu büyük şehrin ruhuna ve değerlerine uygun bir kampanya yürüttük" diye ekledi.

Perşembe günü İngiltere genelinde yapılan oylamalarda 500'e yakın sandalye kaybeden Muhafazakârların yerel meclis sonuçlarında küçük düşürücü bir üçüncülük elde etmesi, Başbakan Rishi Sunak için iç karartıcı sonuçlara bir yenisini daha ekledi.

İşçi Partisi'nin büyük kazanımlar elde etmesiyle birlikte, zor durumdaki liderlerinin yönetimindeki Muhafazakârlar Manchester, Liverpool ve Yorkshire'ın yanı sıra başkentte ve başka yerlerde de kritik belediye başkanlığı yarışlarını kaybetti.

Belediye başkanlığı seçimleri zaman zaman sert çekişmelere de sahne oldu.

Muhafazakar aday Hall, Ekim 2023'te Londra'daki bazı Yahudilerin "bölücü" Khan tarafından "korkutulduğunu" öne sürdüğünde öfkeye yol açmıştı.

İsrail'in Muhafazakar Dostları tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Hall, Khan'ı yenmek için aktivistlerden destek istemişti.

Muhafazakar aday şunları söyledi: "Kuzey Londra'da yaşıyorum ve [Yahudi] toplumunun zenginliğini ve neşesini biliyorum. Ama size başka bir şey söyleyeyim, Sadiq Khan'ın bölücü tutumları nedeniyle toplumun bir kısmının ne kadar korktuğunun da farkındayım.

Londra Belediye Başkanı olduğumda yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri burayı herkes için ama özellikle de Yahudi toplumumuz için daha güvenli hale getirmektir; bu nedenle Londra'da elimden geldiğince yardım isteyeceğim çünkü onu yenmemiz gerekiyor, özellikle de Yahudi toplumumuz için."

Yahudi İşçi Hareketi Hall'un sözlerine cevaben şunları söyledi: "Bu Muhafazakar adayın sinsi bir siyasetidir. Sadiq'ın Yahudi Londralıları ve her kökenden Londralıları savunmak konusunda gurur duyulacak bir sicili var."

Britanya Müslüman Konseyi de buna yanıt verdi: " Sadiq'ın seçilmesi Muhafazakar Parti'deki İslamofobinin sistematik ve ısrarcı doğasını ve Singh Review'in bu konuyu ele almak için çok az şey yaptığını vurgulamaktadır. Bu nedenle EHRC'yi bir kez daha Muhafazakar Parti'deki İslamofobi konusunda bir soruşturma açmaya çağırıyoruz."

2016 Londra belediye başkanlığı yarışında Khan, Muhafazakar aday Zac Goldsmith'in İslamofobik kampanyasıyla karşı karşıya kalmış, Goldsmith Khan'ı insan hakları avukatı olarak çalıştığı dönemde aynı platformu paylaştığı iddia edilen "aşırılık yanlılarıyla" ilişkilendirmeye çalışmıştı.

Ekim 2023'te Khan, İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a karşı çıkarak İşçi Partisi'nden Gazze'de ateşkes çağrılarını destekleyen sesler korosuna katıldı.

Khan, "Bu, ölümleri durduracak ve hayati yardım malzemelerinin Gazze'de ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca uluslararası topluma bölgede uzun süreli bir çatışmayı ve daha fazla can kaybını önlemek için daha fazla zaman tanıyacaktır" dedi eski adıyla Twitter olan X'te yayınlanan bir videoda.

Khan, İsrail'in "kendini savunma" ve Hamas'ı hedef alma hakkı olduğunu ancak uluslararası hukuku çiğneme hakkı olmadığını da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz ay yedi yabancı yardım görevlisinin İsrail hava saldırılarında öldürülmesinin ardından Khan, Birleşik Krallık hükümetinin İsrail'e tüm silah satışlarını durdurması gerektiğini söyledi.

Sadiq Khan ayrıca kentteki LGBT ve diğer eşcinler gruplara verdiği destekle tanınan bir isim.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.