Mali'de Rus Wagner güçleri sivil katliamlarına devam ediyor

Mali'de Rus Wagner güçleri sivil katliamlarına devam ediyor

Mali cunta yönetimi birlikleri ve Wagner paralı askerleri, Segou bölgesinde bir köyü basarak sivilleri katletti.

Birleşmiş Milletler'e sunulan bir raporda, Mali ordusunun ve beyaz tenli askerlerin onlarca sivilin ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.

Mali Uzmanlar Paneli'nin geçtiğimiz ay yerel kaynakların tanıklıklarına dayandırarak BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, 33 sivilin Mali cunta yönetimi ve "beyaz tenli askerler" tarafından öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Raporda, 5 Mart'ta Segou bölgesindeki Robinet el Ataye köyü yakınlarında 29 Moritanyalı ve 4 Malili sivilin cesedinin bulunduğu ifade edildi.

BM'den bir diplomat AFP'ye verdiği demeçte olaya karışan beyaz tenli askerlerin Rus Wagner grubu bünyesinde faaliyetler gerçekleştirdiğini açıkladı.

Wagner köy basıp erkekleri topladı, cunta yönetimi darp etti

Yerel kaynakların aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner askeri birlikleri köyü basarak yaşlılar da dahil olmak üzere yalnızca erkekleri toplayarak onların ellerini ve gözlerini bağladı.

Wagner'in köydeki kadın ve çocuklara evlerine girmelerini tembihlediği aktarıldı.

BM'ye sunulan raporda, Rus paralı asker şirketine bağlı güçlerin köyde bulunan evleri bastığı ve değerli eşyalara el koyduğu belirtildi.

Raporda, söz konusu olayların ardından Mali cunta yönetimi askerlerinin köye gelerek, elleri ve gözleri bağlanmış erkekleri şiddetli bir şekilde darp ettiği bilgisine yer verildi.

Mali ordusu ve Wagner bazı erkekleri serbest bırakırken 33'ünü köyden uzak bir yere götürdü. Köyün dört kilometre ötesinde 33 erkeğin cesedine ulaşılırken, bu kişilerin vurulduğu ve daha sonra yakıldığı öne sürüldü.

Moritanya yetkilileri yaptığı açıklamada, Mali ordusunu sınır bölgesinde Moritanya vatandaşlarına karşı "yinelenen suç eylemlerini" yürütmekle suçladı.

Mali makamları ise söz konusu suçlamaları reddetti.

Wagner'in ve cunta yönetimin sivil katliamı yeni değil. Daha önce de sivillere karşı katliamlar gerçekleşmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.