Mısır, İskenderiye'de öldürülen Yahudi iş adamıyla ilgili soruşturma başlattı

Mısır, İskenderiye'de öldürülen Yahudi iş adamıyla ilgili soruşturma başlattı

İskenderiye'de İsrailli-Kanadalı bir iş adamının öldürülmesi, İsrail ordusunun Refah Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Mısırlı yetkililer, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarının tetiklediğine inanılan, İsrailli-Kanadalı bir işadamının Akdeniz kenti İskenderiye'de öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlattı.

Mısır İçişleri Bakanlığı Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı kısa açıklamada Kanadalı bir adamın İskenderiye'de vurulduğunu ve "adli bir vaka" olarak tanımladığı olayı soruşturmak üzere bir müfettiş ekibi oluşturulduğunu söyledi.

Mısırlı bir güvenlik yetkilisi The New Arab'a yaptığı açıklamada olayı soruşturmakla görevlendirilen müfettişler arasında üst düzey ulusal güvenlik görevlilerinin de bulunduğunu belirtti.

Medyaya bilgi verme yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen kaynak, "Şu anda birkaç şüpheli sorgulanıyor... ancak failin kimliğini henüz resmi olarak açıklayamıyoruz" dedi ve

"İsrailli yetkililer Mısır İstihbarat Teşkilatı'nın soruşturmaya dahil olmasını talep etti" diye ekledi.

Kimliği Ziv Kipper olarak açıklanan öldürülen kişinin yaklaşık dokuz yıldır Mısır'da yaşadığı ve çalıştığı, ülkeye Kanada pasaportuyla giriş yaptığı, LinkedIn hesabına göre dondurulmuş meyve ve sebze ihracatı yapan O.K Group LLC şirketinin CEO'su olduğu bildirildi.

Mısır İçişleri Bakanlığı kurbanın İsrail vatandaşı olduğunu söylemedi.

Salı günü meydana gelen olaydan kısa bir süre sonra, "Kurtuluşun Öncüleri - Şehid Muhammed Salah Birliği" adlı bir grup Kipper'in öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi.

Bir Telegram grubunda yayınlanan ve geçtiğimiz saatlerde viral hale gelen Arapça bir açıklamada grup, Kipper'in İsrail istihbaratı Mossad için Mısır'da casusluk yapmak üzere ajan toplamak da dahil olmak üzere casusluk faaliyetlerine kılıf olarak işini kullanan bir İsrail casusu olduğunu iddia etti.

Grup, Kipper hakkında topladığı bilgilerin "kesin istihbarata" dayandığını belirtti.

Grup adını, Mısır'ın İsrail sınırında görev yapan ve geçen yıl Haziran ayında İsrail topraklarına girdikten sonra çıkan çatışmada üç İsrail askerinin öldürülmesi olayına karıştığına inanılan Mısır askeri Muhammed Salah'tan alıyor.

Mısırlıların ve genel olarak Arapların çoğu Salah'ı İsrail askerlerine ateş açtığı ve onlar tarafından öldürüldüğü için bir kahraman ve şehit olarak görüyor.

Öte yandan İsrail haber kaynakları, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın "cinayetle ilgili haberleri incelediğini" söylediğini aktardı.

Jerusalem Post'un haberine göre Global Affairs Canada ise "Mısır'da bir Kanada vatandaşının ölümüyle ilgili haberlerden bilgi sahibi olduğunu" söyledi.

İsrailli-Kanadalı işadamının öldürülmesi, İsrail ordusunun Refah'ın doğusunda askeri kara harekatı başlatarak Gazze'nin insani yardımla tek bağlantısı olan Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Gazze'nin güneyindeki Refah şehri şu anda yaklaşık 2.3 milyonluk nüfusun 1.5 milyondan fazlasını yerinden edilmiş Filistinlilere ev sahipliği yapıyor.

1970'lerin sonundan bu yana İsrail ile teknik bir barış durumu olmasına rağmen, Mısır halkı normalleşme konusunda Mısır rejimiyle anlaşmazlık halinde.

Diplomatik ve ticari olarak Kahire, bir Yahudi devleti olan İsrail’e çeşitli alanlarda güçlü bağları olan dost bir ülke muamelesi yapıyor.

Ekim 2023'te düşük rütbeli bir Mısır polisi yine İskenderiye'de bir grup İsrailli turiste rastgele ateş açarak iki İsraillinin ve yerel bir tur rehberinin ölümüne neden olmuştu.

Geçtiğimiz on yıllar boyunca Mısır'da birbirini izleyen rejimler, Filistinliler ve İsrailliler arasında ve rakip Filistinli gruplar arasında barış anlaşmalarına aracılık etmede kilit bir rol oynadı.

Ancak İsrail'in geçen yıl 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik başlattığı ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 35.000 Filistinlinin hayatını kaybettiği savaştan bu yana iki ülke arasındaki gerginlikler hafif bir şekilde tırmanmış durumda.

Kaynak: Mepa News, The New Arab

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.