Mısır'dan Hamas ve İsrail'e ateşkes konusunda 'esneklik' çağrısı

Mısır'dan Hamas ve İsrail'e ateşkes konusunda 'esneklik' çağrısı

Mısır'da rejime yakınlığıyla bilinen Al-Qahera News Perşembe günü İsrailli müzakerecilerin de Kahire'den ayrıldığını bildirmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan Cuma günü yapılan açıklamaya göre Hamas ve İsrail, Gazze Şeridi'nde yedi aydır devam eden savaşta ateşkes ve esir takası için bir anlaşma yapmak istiyorlarsa "esneklik" göstermeleri gerekiyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan telefon görüşmesinin özetinde her iki diplomatın da "tarafları esneklik göstermeye ve bir ateşkes anlaşmasına varmak ve Gazze'deki insani trajediye son vermek için gerekli tüm çabayı göstermeye teşvik etmenin önemi" konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Hamas Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, bu hafta Kahire'de yapılan ateşkes görüşmelerindeki müzakerecilerinin Doha'ya gitmek üzere kentten ayrıldığını ve İsrail'in "arabulucular tarafından sunulan öneriyi reddettiğini ve buna itiraz ettiğini" söyledi.

Hamas, "topun artık tamamen işgalcinin elinde olduğunu" söyleyerek önerinin arkasında durduğunu ekledi.

Mısır'da rejime yakınlığıyla bilinen Al-Qahera News Perşembe günü İsrailli müzakerecilerin de Kahire'den ayrıldığını bildirmişti.

Cuma günü Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmelerin "hassas bir aşamada" olduğu belirtilirken Kahire, İsrail'in Gazze'nin Mısır sınırında yer alan kalabalık Refah kentine geniş çaplı bir saldırısının bölgenin "istikrar ve güvenliğini" tehdit edebileceği endişesini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, aynı görüşme sırasında Blinken'in Şükri'ye "ABD'nin Refah'ta büyük bir askeri operasyonu desteklemediği" konusunda güvence verdiğini ve "Filistinlilerin Gazze'den zorla göç ettirilmesini" reddettiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.