Biden'ın İsrail'e silah tedarikini durdurma açıklaması ne anlama geliyor?

Biden'ın İsrail'e silah tedarikini durdurma açıklaması ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Joe Biden İsrail'i, Gazze'nin Refah kentine büyük bir kara operasyonu başlatması halinde ABD'nin bazı silahların tedarikini durduracağı konusunda uyardı.

Biden, CNN'e verdiği mülakatta "Refah'a girerlerse, geçmişte Refah'la başa çıkmak için kullandıkları silahları vermeyeceğim" dedi.

ABD Başkanı Biden, "İsrail'in güvende olduğundan emin olmaya devam edeceğini" de sözlerine ekledi.

ABD'nin sert ve yüksek sesli muhalefetine rağmen İsrail, Refah'a geniş çaplı bir saldırı düzenlemeye hazır gibi görünüyor.

İsrail’e göre Gazze'nin güneyindeki bu sıkışık bölge Hamas'ın bölgedeki "son büyük kalesi" konumunda.

ABD ve birçok ülkeden yetkililer, Gazze'nin diğer bölgelerinden gelen sığınmacılarla nüfusu artan kente yapılacak bir operasyonun büyük sivil kayıplara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çarşamba günü yayınlanan röportajda Biden, "Silah ve top mermisi tedarik etmeyeceğiz" dedi.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, ülkesinin Biden'ın söz konusu müdahalesi karşısında "büyük hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Büyükelçi devlet radyosunda yaptığı açıklamada "İsrail'in binlerce teröristin, rehinenin ve Hamas liderlerinin bulunduğu Refah gibi önemli ve merkezi bir bölgeye girmesi engellenirse, hedeflerimize tam olarak nasıl ulaşacağız?" diye konuştu.

Biden CNN'e verdiği demeçte ABD'nin Refah'taki mevcut İsrail saldırısını bir "kara operasyonu" olarak tanımlamadığını söyledi. "Nüfus merkezlerine girmediler. Yaptıkları şey tam sınırda" dedi.

"Ancak [İsrail Başbakanı Netanyahu'ya] ve savaş kabinesine açıkça belirttim, eğer gerçekten bu nüfus merkezlerine girerlerse bizim desteğimizi alamayacaklar."

Biden, ABD silahlarının İsrail tarafından Gazze'deki sivilleri katletmekte kullanıldığını da kabul etti.

İsrail'in "kırmızı çizgiyi" aşıp aşmadığı sorusuna ABD Başkanı "henüz değil" yanıtını verdi.

Bu yorumlar ABD Başkanı'nın Refah'a yönelik olası bir kara saldırısı konusunda şimdiye kadarki en güçlü uyarısı anlamına gelirken, ABD'nin İsrail'e Amerikan silahı sevkiyatını durdurabileceğini de ilk kez ifade etmiş oldu.

ABD halihazırda İsrail'e binlerce bombadan oluşan bir sevkiyatı ertelemiş ve gelecekteki teslimatları gözden geçirdiğini söylemişti.

Çarşamba günü Savunma Bakanı Lloyd Austin, Senato önünde ifade verirken Batı askeri cephaneliklerindeki en tahrip edici mühimmatlardan bazıları olan bomba sevkiyatının ertelendiğini doğrulamıştı.

ABD tarafından ertelenen söz konusu silahlar gelecekteki bir teslimatla ilgili olduğundan bu hamlenin hemen bir etki yaratması beklenmiyor.

Ancak İsrail'in bombalama oranı göz önüne alındığında, muhtemelen gelecekteki saldırıları oldukça yakında etkileyecektir.

Bu arada İsrail ordusu iki ülkenin anlaşmazlıkları "kapalı kapılar ardında" çözeceğini söyledi.

Başkan Biden, artan sivil ölümleri ve kötüleşen insani durum karşısında İsrail'in Gazze'deki operasyonlarını dizginlemesi için bazı Demokratlardan ve ABD halkının bir kısmından gelen baskılarla karşı karşıya.

ABD'li yetkililer, İsrail tanklarının bu hafta Refah'ın doğusuna girerek Mısır'la olan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirmesinden bu yana Gazze'ye güneydeki iki kapıdan hiçbir yeni yardım malzemesi ulaştırılamadığını doğruladı.

Refah, geçtiğimiz Ekim ayında İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana yardım için kilit bir giriş noktası ve bölgeden kaçmayı başaran insanlar için tek çıkış noktası oldu.

Geçiş Çarşamba sabahı da kapalı kaldı ancak İsrail ordusu, Hamas'ın roket ateşi nedeniyle dört gündür kapalı olan yakındaki Kerem Ebu Salim (Kerem Şalom) geçişini yeniden açtığını söyledi.

İsrail ordusu Pazartesi günü, "Hamas savaşçılarını ortadan kaldırmak" ve altyapıyı yıkmak için sınırlı" olarak adlandırdığı operasyon öncesinde on binlerce sivilin Refah kentinin doğu bölgelerini boşaltmaya başlamasını emretti.

Öte yandan, İsrailli rehinelerin ve Filistinli tutsakların serbest bırakılmasının yanı sıra ateşkese ulaşma çabaları da devam ediyor. Kahire'de İsrail ve Hamas heyetleri arabulucular aracılığıyla müzakerelere yeniden başladı.

ABD'li bir yetkili İsrail ile görüşmelerin "devam ettiğini ve endişelerimizi tam olarak gidermediğini" ve ABD'nin Nisan ayından bu yana İsrail'e yaptığı silah transferlerini gözden geçirdiğini söyledi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim’den bu yana Gazze'de 34.780'den fazla kişi İsrail’in hedef gözetmeyen saldırıları sonucunda hayatını kaybetti.

Kasım ayında varılan bir anlaşmada Hamas bir haftalık ateşkes karşılığında Gazze'deki 105 rehineyi, İsrail ise hapishanelerindeki 240 kadar Filistinli tutsağı serbest bıraktı.

Gazze’de halen 128 İsrailli rehinenin bulunduğu bunların 36’sının İsrail saldırıları sonucunda ölmüş olabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.