Nijer'de cunta destekçileri sokaklara indi

Nijer'de cunta destekçileri sokaklara indi

Nijer'de cunta destekçileri, ülkenin Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasının 63. yıl dönümünde darbeye destek vermek için düzenlenen gösteriye katıldı.

Nijer'in başkenti Niamey'de binlerce kişi, geçen hafta gerçekleşen darbeye destek vermek için düzenlenen gösteriye katıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, darbe taraftarları, Nijer'e yaptırımlar uygulayan Batı Afrika ülkelerini protesto etti ve yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesini istedi.

Perşembe günü ayrıca Nijer'in Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasının 63. yıl dönümüydü.

Gösteride herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı ancak Pazar günü yapılan darbe yanlısı gösteride, Fransız Büyükelçiliği'ne saldırı olmuştu.

Bunun ardından birçok ülke Nijer'deki diplomatlarını ülkeden tahliye etmeye başladı.

Ayrıca daha önceki gösterilerde Rusya bayrakları ve Rusya lideri Vladimir Putin'e destek sloganları atılması da dikkat çekmişti.

Bu kez destek gösterisini düzenleyenler katılımcılardan Rusya bayrağı taşımamalarını istedi.

Rusya da darbenin hemen ardından, yönetimin acilen devrik lider Muhammed Bazum'a geri verilmesini talep eden bir açıklama yapmıştı.

Nijer'deki gazeteciler, darbe yanlıları sokaklarda olsa da, en az onlar kadar Nijerlinin de darbe karşıtı olduğunu aktarıyor.

Bazum Washington Post'a yazdı, yardım istedi

Cuntanın yönetime el koymasından bu yana gözaltında olan Muhammed Bazum, Washington Post gazetesinde yayımlanan yazısında, ABD ve tüm uluslararası camiadan ülkesindeki "anayasal düzenin yeniden tesisi" için yardım istedi.

Bazum yazısına "Bunu bir tutsak olarak yazıyorum. Nijer, ülkedeki demokrasiyi yıkmak isteyen askeri cuntanın saldırısı altında. Cuntanın keyfi ve yasadışı şekilde esir tuttuğu yüzlerce kişiden sadece biriyim" ifadeleriyle başladı.

Bazum darbenin başarılı olması halinde, Nijer, bölge ülkeler ve tüm dünya için "yıkıcı etkileri" olacağını savundu.

Hükümetinin 2021'de demokratik seçimlerle göreve geldiğini hatırlatan Bazum, yasal bir hükümeti devirmeye çalışan her girişime karşı çıkılması gerektiğini belirtti.

Ülkesinin bütçesinin yüzde 40'ını dış yardımların oluşturduğuna, darbe başarılı olursa bu yardımın kesileceğine dikkat çeken Bazum, bunun yanında göreve gelmesinden bu yana ülkedeki güvenliğin de ciddi şekilde arttığını savundu.

Komşu ülkeler mali ve Burkina Faso'da da ordunun yönetime el koyduğunu hatırlatan Bazum, buralardaki cuntaların kendi askeri kapasitelerini geliştirmek yerine, Rus paralı asker grubu Wagner'in savaşçılarını ülkelerine soktuklarını belirtti.

Bazum, Wagner yoluyla tüm Orta Sahra'nın Rus etkisi altına girebileceği, Boko Haram gibi örgütlerin de istikrarsızlığı kendi çıkarları için kullanabileceği uyarısında bulundu.

Bazum yazısını "ABD hükümetini ve tüm uluslararası toplumu anayasal düzenimizin yeniden tesisi için yardıma çağırıyorum. Demokratik çoğulculuk ve hukukun üstünlüğü de dahil tüm ortak değerlerimiz için mücadele etmek, yoksulluk ve terörizme karşı ilerleme sağlamanın tek yoludur. Nijer halkı tarihimizin bu dönüm noktasındaki yardımlarınızı unutmayacaktır" ifadeleriyle tamamladı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.