Fransa'dan Nijer'e askeri müdahaleye destek

Fransa'dan Nijer'e askeri müdahaleye destek

Fransa, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun Nijer'e yönelik askeri müdahale tehdidine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fransa, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'deki askeri cuntayı düşürme çabalarına destek olacağını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Nijer'in geleceği ve bölge istikrarı tehlikede." denildi.

Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, cumartesi günü Nijer'in devrik Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou ile bu ülkedeki durumu görüşmek üzere bir araya geldi.

Colonna, Nijer'deki cuntanın pazar gününe kadar yönetimi devrik hükümete devretmeleri yönündeki talepleri karşılamadıkları takdirde ECOWAS'a üye ülkelerin askeri müdahale tehditlerinin çok ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

"ECOWAS tarafından Nijer'e askeri müdahale olması durumunda Fransa bu opereasyonda rol oynayabilir mi?" sorusuna Colonna, "Biz o aşamada değiliz. Bu darbe girişiminden sorumlu olanlar ECOWAS'ın taleplerini dinlemeyecek olurlarsa, o vakit ilgili devlet başkanları bir karar almak zorunda kalacaklardır ve bu kararın ne olacağını da belirtmişlerdir." diye yanıtladı

Colonna ayrıca "Bölgedeki Genelkurmay Başkanları bir araya gelmiş ve hazırlıkların yapıldığını belirtmişlerdir. Dolayısıyla artık darbecilerin maceralarından vazgeçme zamanları gelmiştir." dedi.

Nijer'de askeri müdahale olur mu?

ECOWAS Nijer cuntasına askeri müdahale için verdiği süre yarın doluyor.

ECOWAS, Nijer'deki darbecilere devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u göreve iade etme ve demokratik rejimi yeniden tesis etme çağrısında bulunmuş, bu yapılmadığı takdirde Nijer'e askeri müdahalede bulunabileceklerini ifade etmişti.

ECOWAS'ın verdiği sürenin yarın dolmasıyla birlikte neler yaşanabileceği tartışma konusu oldu.

Bölgede ECOWAS ülkelerinin askeri müdahale seçeneğini kullanabileceği, Nijer'de yeni bir darbe gerçekleştirmeye çalışabileceği veya ekonomik yaptırımlarla yetinilebileceği iddialar arasında.

Reuters'ın bir ECOWAS yetkilisine dayandırdığı habere göre ECOWAS'ın Savunma Bakanları, Nijer'e olası bir askeri müdahale için planları hazırlamış durumda.

Askeri müdahalenin topyekun bir savaş şeklinde mi yoksa özel bir askeri operasyonla mı gerçekleştirileceği ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.