Pakistan'da yargısız infazları protesto ederken tutuklanan 290 Beluç serbest bırakıldı

Pakistan'da yargısız infazları protesto ederken tutuklanan 290 Beluç serbest bırakıldı

Göstericiler, Kasım ayında Belucistan'da gözaltındayken ölen 24 yaşındaki Balaach Mola Bakhsh'ın durumuna dikkat çekmek istediler.

Pakistan polisi Pazartesi günü, geçen hafta başkent İslamabad'da bir protesto gösterisi düzenlemek isterken tutuklanan 290 Beluç aktivisti serbest bıraktı.

Eylemcilerin serbest bırakılması, protesto organizatörlerinin yetkililere gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılması için süre vermesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Eylemciler Perşembe günü Belucistan eyaletinin bir kasabası olan Turbat'tan 1.600 kilometre yol kat ederek kanunsuzluğun hüküm sürdüğü güneybatı eyaletindeki zorla kaybedilmeleri ve yargısız infazları protesto etmişlerdi.

Çoğunluğu kadın olan ve bazılarının yanlarında 7-12 yaşlarındaki çocuklarını da getirdiği protestocular güvenlik güçleri tarafından cop ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldı ve gözaltına alındı.

Göstericiler, Kasım ayında Belucistan'da gözaltındayken ölen 24 yaşındaki Balaach Mola Bakhsh'ın durumuna dikkat çekmek istediler.

Yetkililer Bakhsh’ın," silahlı grupların kendisini taşıyan polis aracını taramasının ardından" öldürüldüğünü söyledi.

Polis, Bakhsh'ın tutuklandığında "patlayıcı taşıdığını" öne sürdü. Ailesi ise Bakhsh'ın masum olduğunda ısrar ediyor ve onun için adalet istiyor.

Polisin protestoculara karşı güç kullanması Belucistan sakinleri arasında öfkeye yol açtı ve üst düzey insan hakları aktivistlerinden ülke çapında kınamalar geldi.

Protesto organizatörleri, eylemcileri taşıyan çok sayıda aracın Perşembe günü sabaha karşı İslamabad'ın dış mahallelerine ulaştığında, polisin eylemcilere karşı tazyikli su kullandığını ve başkentin kalbine ulaşmalarını engellemek için onları dövmeye başladığını söyledi.

Hafta sonunda organizatörler ve protestocular şiddeti kınamak için İslamabad Basın Kulübü önünde bir oturma eylemi düzenledi. Organizatörlerden Mahrang Baloch, onlarca kişiyle birlikte polis tarafından gözaltına alınanların fotoğraflarını taşıyarak serbest bırakılmalarını talep ederken gazetecilere "Ellerinde coplar olan dört kadın polis beni dövdü" dedi.

Senatör Mushtaq Ahmed ve üst düzey insan hakları aktivisti Farhat Ullah Baba oturma eylemine katıldı ve yetkililerin güç kullanımını kınadı.

"Bu barışçıl göstericiler devlet terörünün kurbanıdır" diyen Ahmed, Pakistan'da her vatandaşın barışçıl protesto hakkına sahip olduğunu söyledi.

Afganistan ve İran'la sınırı olan ve petrol, gaz ve maden açısından oldukça zengin olan Belucistan eyaleti yirmi yılı aşkın bir süredir Beluc milliyetçilerinin düşük düzeyli isyanlarına sahne oluyor. Beluç milliyetçileri başlangıçta eyalet kaynaklarından pay almak istemiş, ancak daha sonra bağımsızlık için isyan başlattı.

İnsan hakları aktivistlerine göre, eyaletin doğal kaynaklarından daha fazla pay talep edenler genellikle güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kayboluyor.

Kaynak: Mepa News, AP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.