Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Afganistan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Afganistan

İslam coğrafyasının son yıllarda en sık gündeme gelen ülkelerinden biri olan Afganistan’da savaş 1970’lerden bugüne dek devam etti.

Afganistan yıllar boyunca çatışma, kan ve gözyaşıyla anılan bir coğrafya oldu. 2021 yılında ise son işgal birlikleri de Afganistan’dan çekildi ve ülkede ‘İslam Emirliği’ tesis edildi.

İslamiyet’in Afganistan’a ulaşması sahabe döneminde, 7’nci yüzyılda yaşandı. Bu dönemin ardından İslam’ın hızla yayıldığı ülke 10’uncu yüzyıl ve sonrasında tamamen İslamlaştı.

1839, 1878 ve 1919 yılında üç kez İngilizlerce işgal edilen Afganistan’daki Müslümanlar, İngilizleri mağlup ederek bağımsızlıklarını korudular. Ancak ülkedeki savaş sona ermedi.

1970’li yıllarda Sovyetler Birliği’nin desteklediği cuntanın darbesi sonrasında Afganistan Müslümanları ayaklanarak direnişe geçti. 1979 yılında Sovyetler Birliği ülkeyi doğrudan işgal etti. Dünyadan birçok Müslüman, işgale karşı ülkeye giderek Afgan halkına destek verdi.

1989 yılında Sovyetler Birliği de mağlup olarak Afganistan’dan çekildi. 2001 yılında ise işgal bu kez ABD öncülüğündeki NATO koalisyonu tarafından başlatıldı. İngilizler, Sovyetler ve ABD tarafından gerçekleştirilen işgallerde yüz binlerce Afgan katledildi, işkence gördü ve evlerini terke mecbur kaldı.

20 yıl süren ABD işgali ise Amerikan güçlerinin mağlup olarak ülkeden çekildiği 2021 yılına dek devam etti. ABD güçlerinin çekilmesinin ardından Afgan halkı 50 yıl aradan sonra ilk kez savaşsız bir hayata kavuştu ve Afganistan’da yönetimi devralan Taliban ‘İslam Emirliği’ ilan etti.

infografik-afganistan.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum