Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Moro

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Moro

Güneydoğu Asya’da Müslümanların yaşadığı coğrafyalar arasında, Filipinler’in güney kesimindeki Moro da yer alıyor.

Bölgedeki Müslümanlar yüzlerce yıldır işgal ve asimilasyon politikalarına karşı var olma mücadelesi veriyor.

İslamiyetle 12’nci yüzyıl sonrasında tanışan bölgede 6 milyonu aşkın Müslüman yaşıyor. Moro 4 asırdan fazla süredir işgalci güçlere karşı mücadeleye sahne oluyor.

İlk olarak 1565 yılında Hıristiyan İspanyol orduları tarafından işgal edilen Moro’daki Müslümanlar şiddetli bir direniş gösterdi. Savaş İspanya’nın çekildiği 1898 yılına kadar sürdü.

1898 yılında İspanya yerini ABD’ye bırakarak bölgeden çekildi. Moro’daki Müslümanlar bu kez de Amerikan ordularına karşı direnişe devam etti. 1941 yılında Filipinler ve Moro Japonya tarafından işgal edilince direniş Japon güçlerine karşı da sürdürüldü.

Moro, 1946 yılında bağımsız olan ABD destekli Filipinler yönetimine bırakılsa da Müslümanlar bu yönetime bağlanmayı reddederek direnişe devam ettiler. ABD destekli yönetim ise Müslümanlara karşı katliam, işkence ve asimilasyon siyaseti uyguladı, çok sayıda Müslüman katledildi.

Halihazırda Moro’daki Müslümanlara bölgenin bir kısmında özerklik verilmiş olsa da Filipinler yönetiminin baskıları sona ermiş değil. Buna karşın Müslümanlar, dinlerini ve kimliklerini korumak için mücadele etmeye ve Batı destekli yönetime karşı direnişe devam ediyor.infografik-moro.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.