Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Endonezya

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Endonezya

Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, dünyada en fazla Müslümanın yaşadığı ülke sıfatını taşıyor.

17 binden fazla adadan oluşan ülkede 230 milyonu aşkın Müslümanın yaşadığı ifade ediliyor. Endonezya’da Müslümanlar nüfusun yüzde 85’inden fazlasını teşkil ediyor.

Endonezya’ya İslam ilk olarak 7’nci yüzyılda ulaştı. Müslüman Arap tüccarların bölgeye gelmesi ve çeşitli yerleşim yerleri inşa etmesiyle İslamiyet yayıldı.

Bölgenin İslamlaşma süreci ise ilerleyen yıllarda hızlandı. 13’üncü yüzyıl sonrasında Endonezya’da kurulan İslam devletleri fetihler yoluyla İslam dinini adaların geri kalanlarına yaydılar. İslam alimleri bölge halkına dini öğretti.

Bölgedeki Müslüman toprakları 16’ncı yüzyılla beraber Batılı sömürgeci güçlerin saldırılarına maruz kaldı. Portekiz, İspanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere bölgede sömürgeci faaliyetlerde bulundular. 19’uncu yüzyılda tüm Endonezya toprakları Hollandalı ve İngiliz sömürgecilerce işgal edildi.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Japonya’nın işgal ettiği Endonezya, 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti. Endonezya Müslümanları sömürgeci güçlere karşı mücadelelerini asırlardır sürdürmekteydi. Bağımsızlığa rağmen ABD ve diğer Batılı güçlerin Endonezya üzerindeki etkisi devam etti.

Endonezya Müslümanlarının İslami talepleri bağımsızlığın ardından büyük ölçüde karşılıksız bırakıldı. Buna karşın Endonezya’da Müslümanlar halen İslam hukukunun tamamen uygulanmasına yönelik taleplerini sürdürüyorlar.

infografik-endonezya.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.