Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kıbrıs

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Kıbrıs

Doğu Akdeniz’de bulunan Kıbrıs, İslam tarihi ve Müslümanlar açısından oldukça önemli bir konuma sahip.

Kıbrıs’ta İslam’ın geçmişi, Hz. Peygamber’in süt teyzesi Ümmü Haram’ın 648  Kıbrıs seferine katılması ve bu sefer sırasında hayatını kaybetmesine dek uzanıyor.

648 yılında ilk kez İslam ordularının ulaştığı Kıbrıs adası, çeşitli seferlere rağmen uzun yıllar boyunca tam olarak kontrol altına alınamadı. Vergiye bağlanan Kıbrıs’a ilk olarak bu dönemden itibaren Müslümanlar yerleşmeye başladı.

15’inci yüzyılla beraber Memlükler gibi muhtelif İslam devletlerinin etkisi altına giren Kıbrıs’ta zaman içerisinde bazı yerleşimler Müslümanların kontrolüne geçti.

Kıbrıs’ın Müslümanlar tarafından tamamen fethedilmesi ise 16’ncı yüzyılı buldu. 1571 yılında Osmanlılar tarafından fethedilen Kıbrıs adası, bu yılla birlikte hızla İslamlaşmaya başladı. Kıbrıs’ta birçok cami, medrese ve çeşitli İslami yapılar inşa edildi.

19’uncu yüzyılda Osmanlı hakimiyetindeki birçok diğer bölge gibi Kıbrıs’ta da Batılı güçlerin etkisi artıyordu. Bu kapsamda Kıbrıs 1878 yılında Osmanlıların kontrolünden çıktı ve İngiliz hakimiyetine girdi. Bu dönemde adada yaşayan Müslüman Türklere yönelik baskılar günden güne şiddetlendi.

1960 yılında Kıbrıs’ı bağımsızlık adı altında Yunanistan etkisine terk eden İngiltere, adada askeri üsler bulundurmaya devam etti. Kıbrıslı Müslüman Türkler bu dönemin ardından ağır bir baskı ve katliam politikasıyla karşı karşıya kaldılar. Kıbrıs’ın kuzeyinde kendi ülkelerini kurmalarına rağmen adanın genelinde Müslüman Türkler halen baskı ve saldırılara maruz kalıyor.

infografik-kibris.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.