Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Tataristan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Tataristan

Rusya kontrolü altındaki İslam coğrafyalarından biri olan Tataristan, oldukça köklü bir Müslüman geçmişe sahip.

Tataristan’da halen çok sayıda Müslüman, Rus egemenliği altında dinlerini koruma mücadelesi veriyor. Türk asıllı Tatar Müslümanlar bölgenin çoğunluğunu teşkil ediyor.

İslamiyet’in ilk olarak 10’uncu yüzyıl öncesinde yayıldığı bölge 922 yılında Bulgar Türklerinin hükümdarının Müslüman olmasıyla büyük ölçüde İslamlaştı.

Uzun yıllar boyunca Müslüman devletlerin hakimiyetinde kalan Tataristan, Müslüman Tatar Türklerinin merkezi oldu. Tatar Türkleri Ruslara karşı sayısız savaş verdi.

Ancak 1500’lü yıllarla beraber güçlenen Ruslar Müslüman Türklerin yaşadığı bölgeyi hedef alarak 1552 yılında Tataristan’ın başkenti olan Kazan şehrini işgal etti. Tataristan’daki tüm camileri yıkan Ruslar cami inşasını 2 asır boyunca yasakladı ve bölgeyi Hıristiyanlaştırmaya çalıştı.

Tatar Türkleri bu asimilasyon politikalarına karşı kimliklerini koruma mücadelesini sürdürdüler. Baskılar Sovyetler Birliği döneminde de devam etti. Bu dönemde Tatarlar kitlesel açlık, tehcir ve katliamlarla karşı karşıya bırakıldılar. 1921-1922 tarihleri arasındaki kıtlıkta yüz binlerce Müslüman hayatını kaybetti.

Rusya’nın tüm baskılarına rağmen bölgedeki Müslümanlar halen İslami kimliklerini büyük ölçüde korumuş durumda. Tataristan’da 2 milyonu aşkın Müslüman Tatar yaşarken Rusya’nın tamamında Müslüman Tatar nüfusu 7 milyonu aşıyor.

infografik-tataristan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.