Rusya Hamas'ın elindeki rehineler için devrede

Rusya Hamas'ın elindeki rehineler için devrede

Rusya'nın Gazze'deki rehineler ile ilgili açıklaması Putin'in Ortadoğu turunun ardından geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'un Pazar ve Pazartesi günleri Hamas ve diğer Filistinli gruplarla yaptığı telefon görüşmelerinde Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını talep ettiği belirtildi.

Açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ortadoğu liderleri arasında geçtiğimiz hafta yapılan bir dizi toplantı ve telefon görüşmesinin ardından geldi.

Bakanlık Bogdanov'un görüşmelerinde Gazze'deki askeri ve insani durumun altını çizdiğini ve Rusya'nın "düşmanlıkların sona erdirilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması da dahil olmak üzere ortaya çıkan tüm insani sorunların acilen çözülmesi gerektiği konusundaki ilkeli tutumunu teyit ettiğini" söyledi.

Açıklamada Rusya'nın Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırı sırasında ele geçirdiği tüm rehinelerin mi yoksa sadece aralarındaki Rus vatandaşlarının mı serbest bırakılmasını istediği açıklığa kavuşturulmadı.

Bakan, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Filistin Demokratik Birliği, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Hamas'tan üst düzey isimlerle görüştü.

Açıklamada Bogdanov'un "FKÖ çerçevesinde" Filistin birliğinin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladığı ve Moskova'nın İsrail ile birlikte varlığını sürdürecek bir Filistin devletine desteğini yinelediği belirtildi.

Rusya Pazar günü insani durumu değerlendirmek üzere uluslararası bir gözlemci heyetinin Gazze'ye gönderilmesi çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Moskova'nın 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınadığını ancak İsrail'in bunu "milyonlarca Filistinlinin ayrım gözetmeyen bir bombardımanlarla toplu olarak cezalandırılması" için gerekçe olarak kullanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

Analistler Gazze savaşının dünyanın dikkatini Ukrayna'daki savaştan uzaklaştırmak ve Kiev'in Washington'un ilgisi ve askeri yardımı için rekabet etmesini zorlaştırmak suretiyle Rusya'ya yardımcı olduğuna işaret ediyor.

Putin ayrıca Gazze'de devam eden süreci, ABD diplomasisinin Ortadoğu'daki başarısızlıklarını eleştirmek ve Rusya'nın tüm ana aktörlerle bağları olan bölgesel bir oyuncu olarak kendi profilini yükseltmek için bir fırsat olarak kullanıyor.

Geçen hafta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran liderleriyle görüşen Putin, Cumartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Pazar günü de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum