Rusya'da 2024'te gerçekleşecek başkanlık seçimleriyle ilgili neler biliniyor?

Rusya'da 2024'te gerçekleşecek başkanlık seçimleriyle ilgili neler biliniyor?

71 yaşındaki Putin henüz yeniden aday olma niyetini açıklamamış olsa da, tarih belli olduğu için önümüzdeki günlerde adaylığını açıklaması bekleniyor.

Rusya parlamentosunun üst kanadı, ülkenin bir sonraki başkanlık seçiminin tarihini 17 Mart 2024 olarak belirleyerek Devlet Başkanı Vladimir Putin'i beşinci kez göreve getirme ihtimalini güçlendirdi.

Federal Meclis Federasyon Konseyi üyeleri Perşembe günü oy birliğiyle seçin tarihini belirleyen kararnameyi onayladı.

Meclis Başkanı Valentina Matviyenko, "Bu kararla birlikte seçim kampanyasının startını vermiş oluyoruz" dedi.

Matviyenko, Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilen Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin sakinlerinin ilk kez oylamaya katılacağını da sözlerine ekledi.

Matviyenko, "Birlikte bir devlet başkanı seçerek, anavatanımızın ortak sorumluluğunu ve ortak kaderini tamamen paylaşıyoruz" dedi.

71 yaşındaki Putin henüz yeniden aday olma niyetini açıklamamış olsa da, tarih belli olduğu için önümüzdeki günlerde adaylığını açıklaması bekleniyor.

Putin'in 2020 yılında gerçekleştirdiği anayasal reformlar kapsamında, mevcut görev süresinin gelecek yıl dolmasının ardından iki kez daha altı yıllık görev süresine aday olma hakkı bulunuyor.

O dönemde Ruslar ezici bir çoğunlukla anayasa değişiklikleri lehinde oy kullanmış, ancak muhalifler sonucun büyük ölçekte çarpıtıldığını söylemişti.

Muhtemel adaylar

Rusya'nın siyasi sistemi üzerinde sıkı bir denetim kurmuş olan Putin'in aday olması halinde zaferi neredeyse kesin.

Oy pusulasında kendisine meydan okuyabilecek önde gelen muhalifler ya hapiste ya da yurtdışında yaşıyor ve bağımsız medyanın çoğu yasaklanmış durumda.

Ne Şubat 2022'de Ukrayna'da başlayan masraflı ve uzun süreli askeri harekat ne de Haziran ayında paralı asker şefi Yevgeny Prigozhin'in başarısızlıkla sonuçlanan isyanı, bağımsız anket şirketlerinin bildirdiği yüksek onay oranlarını etkilemiş gibi görünmüyor.

Mart seçimleri Putin'in muhtemelen en azından 2030'a kadar iktidarda kalmasının önünü açacak. Bundan sonra da seçime katılır ve kazanırsa 83 yaşına kadar iktidarda kalabilir.

Oy pusulasında kendisine kimin meydan okuyacağı ise belirsizliğini koruyor.

Şimdiye kadar iki kişi aday olmayı planladığını açıkladı. Bunlar, Moskova bölgesinde bir belediye meclisinde yer alan eski milletvekili Boris Nadezhdin ve Moskova'nın kuzeyindeki Tver bölgesinden bir zamanlar yerel meclis üyesi olan gazeteci ve avukat Yekaterina Duntsova.

Her ikisi için de oy pusulasında yer almak zorlu bir sınav olabilir. Rusya'nın alt meclisi olan Devlet Duması'nda sandalyesi bulunan beş siyasi partiden biri onları aday olarak göstermediği takdirde, birden fazla bölgede on binlerce imza toplamaları gerekecek.

Rusya seçim yasalarına göre, Devlet Duması'nda ya da bölgesel yasama organlarının en az üçte birinde temsil edilmeyen bir parti tarafından aday gösterilenlerin 40 ya da daha fazla bölgeden en az 100.000 imza sunması gerekiyor. Herhangi bir partiden bağımsız olarak aday olanların ise 40 veya daha fazla bölgeden en az 300.000 imzaya ihtiyacı var.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.