Somali'de yabancı güçlere bombalı saldırı

Somali'de yabancı güçlere bombalı saldırı

Somali'de bulunan Afrika Birliği güçleri bombalı saldırıya hedef oldu.

(Fotoğraf: Arşiv)

Somali genelinde çatışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Çatışmalarda, Mogadişu yönetimine destek olmak üzere ülkede bulunan Afrika Birliği güçleri de sıklıkla hedef alınıyor.

Son olarak, Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bağlı askeri birlikler, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab tarafından hedef alındı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre saldırı Somali'nin güney kesimindeki Aşağı Şabel bölgesinin Quryuley yerleşimi yakınlarında düzenlendi.

Bölgenin konumu:

Bölgede seyreden ATMIS konvoyu, yola önceden yerleştirilen bir el yapımı patlayıcıyla hedef alınırken, saldırıda ATMIS bünyesindeki en az 7 Uganda askerinin öldüğü bildirildi. Bölge kaynakları askeri aracın da patlamada tamamen tahrip olduğunu ifade etti.

Öte yandan, bölge genelinde ATMIS'in askeri üslerine yönelik roket ve havan saldırılarının da gündelik olarak devam ettiği dile getiriliyor.

ATMIS nedir?

Doğu Afrika ülkesi Somali’de Afrika Birliği’nin ATMIS misyonu bünyesinde yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitimi sonrasında ülkede yeni bir misyon oluşturuldu. AMISOM, 31 Mart tarihi itibarıyla yerini Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bıraktı.

Çoğunluğu bölgedeki Hıristiyan güçlerden oluşan ve ABD tarafından desteklenen AMISOM, Somali'de İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesi sonrası Batı destekli bir yönetim kurulması sürecinde başat rol oynamıştı.

Halihazırda ATMIS bünyesinde Somali'de yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği askerleri Somali'de sivillere yönelik saldırılar ve sistematik tecavüz gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

ATMIS, düzenli olarak ülkedeki asker sayısını azaltarak, güvenliği Mogadişu hükümeti güçlerine devredecek.

2024 yılının Aralık ayında ise güvenliğin tamamen Mogadişu hükümetine bırakılması planlanıyor.

somali-atmis.jpg

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.