Sudan'da çatışmalar Burhan'ın yeni kalesine sıçradı

Sudan'da çatışmalar Burhan'ın yeni kalesine sıçradı

Sudan'ın doğusunda cuntanın 'yeni kalesi' olarak anılan kentte düzenli ordu ile kabile güçleri arasında çatışmalar meydana geldiği bildirildi.

Sudan'da darbe girişiminin ardından çatışmaların başladığı 15 Nisan tarihinden bu yana ilk kez liman şehri Port Sudan'da düzenli ordu ile kabilelere bağlı silahlı milisler arasında çatışmalar patlak verdi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Port Sudan'da pazartesi günü düzenli ordu ile Beca kabilesinin önde gelen liderlerinden Sheba Darar liderliğindeki silahlı milisler arasında çatışmalar yaşandı.

Kaynaklar ayrıca, milisler tarafından kentte kurulan kontrol noktalarının kaldırılmasının ardından düzenli ordunun askeri hareketliliği artırdığını belirtti.

Savaşın başlangıcında düzenli orduya desteğini açıklayan Darar, daha sonra ise etkinliğini Port Sudan başta olmak üzere Sudan'ın doğu bölgelerine kaydıran Abdulfettah Burhan liderliğindeki askeri cunta yönetimi yetkililerine tepki göstermişti.

Darar'ın darbe girişimini gerçekleştiren Hızlı Destek Kuvvetleri'ni (HDK) desteklemediği biliniyor.

Sudan'da çatışmaların başlamasının ardından cunta yönetimine bağlı bazı yetkililer Hartum'dan ayrılmış ve Port Sudan'da faaliyetlerine devam etmişti.

Burhan aynı zamanda yurt dışı gezilerini yapmak için de Port Sudan'ı kullandı.

Silahlı Çatışmaların Konumlanması ve Olay Veri Projesi'ne (ACLED) göre Sudan'daki çatışmalarda şu ana kadar en az 7 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.