Sudan, Libya benzeri bir parçalanmaya mı sürükleniyor?

Sudan, Libya benzeri bir parçalanmaya mı sürükleniyor?

Hızlı Destek Kuvvetleri, Sudan'da düzenli ordunun ülkede kontrol ettiği bölgelerde hükümet kurması halinde halinde rakip bir hükümet kurma tehdidinde bulundu.

Sudan'da darbe girişimini gerçekleştiren Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) lideri Muhammed Hamdan Dagalo, başkent Hartum'da yeni bir hükümet tesis etme tehdidinde bulundu.

HDK lideri Dagalo, General Abdulfettah el Burhan liderliğindeki Egemenlik Konseyi yönetiminin, Port Sudan'da yeni bir hükümet kurmasının ülkeyi böleceğini savundu.

Dagalo, "Eğer hükümeti ordu kurarsa, kontrolümüz altındaki bölgelerde başkenti Hartum olan gerçek bir sivil otorite kurmak için derhal kapsamlı istişareler başlatacağız." ifadelerini kullandı.

Abdulfettah Burhan, geçtiğimiz ay ülkede geçici bir hükümetin kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Sudan'ın başkenti olan ve idari kurumların bulunduğu Hartum şehri, 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalarda büyük ölçüde tahrip olmuş durumda. Hartum'daki çatışmalar ülkede sivil bir idarenin faaliyette bulunmasını ve ülkedeki sivil hizmetlerin görülme süreçlerini aksatıyor.

Hartum'un birçok bölgesi HDK kontrolü altında bulunuyor.

Bu kapsamda Abdulfettah Burhan'ın Port Sudan'da yeni bir hükümet kurmasının, Sudan'da Libya'da olduğu gibi iki ayrı hükümetin oluşmasına yol açacağından endişe ediliyor.

Libya'da da biri Trablus diğeri ise Tobruk'ta olan iki ayrı hükümet kurulmuş, ülkenin yönetimi bu hükümetler arasında bölünmüştü.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.