Tarih | Esed rejiminin 500'e yakın sivili öldürdüğü Cedide el Fadl katliamının 10'uncu yılı

Tarih | Esed rejiminin 500'e yakın sivili öldürdüğü Cedide el Fadl katliamının 10'uncu yılı

Esed rejimi, rejim karşıtı protestolara katıldıkları ve muhalifleri destekleri iddiasıyla Suriye'nin başkenti Şam'daki Cedide el Fadl'a düzenlediği saldırılarda 500 kadar sivili katletmişti.

Esed rejimi güçleri ve beraberindeki silahlı milislerin Suriye'nin başkenti Şam'da muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelere yönelik gerçekleştirdikleri saldırılarda yüzlerce sivili öldürmesinin üzerinden 10 yıl geçti.

Rejim güçleri, 16-23 Nisan 2013 tarihleri arasında Şam'ın batısındaki Cedide el Fadl ve Artuz kasabalarına düzenlediği saldırılarda yaklaşık olarak 500 kadar sivili katletmişti.

Esed rejimi güçleri, yaptığı katliamların yanı sıra bölgede geniş çaplı bir yağma gerçekleştirirken yerleşim yerlerinde büyük bir tahribata yol açtı.

Kuneytra-Şam yolu üzerindeki Cedide el Fadl köyünün sakinleri, 1967'de İsrail'in işgal ettiği Golan tepelerinden tehcir edilmiş kimselerdi.

Rejime karşı protestolarda da yer aldıkları ve muhalifleri destekledikleri gerekçesiyle Cedid el Fadl halkı birçok baskın ve tutuklamayla karşı karşıya kalmıştı.

Muhalif güçler, ülkede rejim güçlerince yerinden edilmiş kişiler için güvenli bir sığınak olabilmesi adına, Cedid el Fadl'da silahlı faaliyet yürütmemeye özen gösteriyordu.

Rejimin baskıları sonucu yüzlerce kişi Cedid el Fadl köyüne sığınmıştı.

Yerel kaynaklar, Esed rejimi güçlerinin 16 Nisan 2013 itibarıyla ilk olarak bölgeyi kuşattığını, yoğun şekilde bombardımana maruz bıraktığını ve daha sonra baskın düzenlediğini bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Komitesi, Esed rejimi ve beraberindeki İran destekli milislerin Cedide el Fadl köyüne düzenledikleri baskınlarda sivilleri yakın mesafeden vurarak öldürdüğünü açıkladı. Katliamda 500'e yakın sivilin öldürüldüğü ifade edildi.

Komite'ye göre, söz konusu tarihlerde köydeki sivillere yönelik ağır saldırılar, Esed rejimi güçlerinin 2011'de Suriye halkına yönelik başlattığı orantısız güç kullanımından bu yana gerçekleşmiş en büyük katliamlardan biri olarak tarihe geçti. Bu dönemde Cedide el Fadl köyündeki katliam da dahil olmak üzere Suriye genelinde çoğu kadın ve çocuk 566 kişi Esed rejimi güçlerince katledildi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.