Tarih | 6 Ocak 2013: Esed rejimi Humus'ta 105 Sünni Türkmen sivili katletti

Tarih | 6 Ocak 2013: Esed rejimi Humus'ta 105 Sünni Türkmen sivili katletti

Suriyeli muhaliflerin, rejim güçlerine bağlı unsurları öldürmesi üzerine Esed rejimi destekli milisler misilleme olarak, Humus'ta onlarca sivili katletti.

5 Ocak 2013 tarihinde, Beşar Esed reijmi destekli milisler, Suriyeli muhaliflerin gözaltına aldığı rejim unsurlarını serbest bırakmaları için Humus'un kuzeyindeki Rastan bölgesinin Tasnin köyünde onlarca sivili kaçırdı, bir gün sonra da köyü basıp onlarcasını öldürdü.

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) görgü tanıkları ve katliamdan sağ kalanlar ile yaptığı röportajlara göre, Esed rejimi güçleri, yarısını Sünni Türkmenlerin ve diğer yarısını da Nusayrilerin oluşturduğu 4 bin nüfuslu Tasnin köyüne yaptığı baskında onlarca sivili kaçırdı ve öldürdü.

Esed rejimi güçlerinin milislerin serbest bırakılması için Suriyeli muhaliflerle yaptığı görüşmelerin olumsuz sonuçlanması sonrası rejim güçleri, misilleme olarak 5 Ocak 2013'te Tasnin köyünden bazı sivilleri kaçırırken, daha sonra takviye güçlerle birlikte köyü abluka altına aldı.

Köyün kuşatma altına alınmasının ardından bazı köylüler tüfek gibi hafif silahlarla Esed rejimi güçleriyle çatışmalara girdi. Ancak köylülerin elindeki imkanlar ve sayıları, Esed rejimi destekli milislerin karşısında oldukça yetersizdi.

Silahlı köylülerin bölgeden çekilmesi üzerine 6 Ocak 2013'te köye giriş yapan Esed rejimi güçleri, evlere baskınlar düzenleyerek gelişigüzel bir şekilde ateş açtı. Bu saldırılarda çocuk, kadın, yaşlılardan oluşan en az 105 sivil öldürüldü. Rejim güçleri ayrıca birçok evi de ateşe verdi.

Katliamdan sağ kurtulan bazı kişiler SNHR'ye yaptığı açıklamada, Esed rejimi güçlerinin sivillere ait cesetleri Asi Nehri'ne attıklarını şahit olduklarını söyledi.

Esed rejiminin katlettiği sivillerin cesetleri Asi Nehri'nde bulundu:

SNHR'ye göre Esed rejiminin gerçekleştirdiği katliam sonucunda 10'u çocuk, 19'u kadın 105 sivil öldürüldü.

Evlerinin ateşe verilmesi, yağmalanması, bölge sakinlerinin öldürülmesi sebebiyle bazı Türkmenler evlerini terk etmek zorunda kaldı. Köyde şu anda sadece, geçmişte köyün yarısını teşkil eden Nusayriler yaşıyor.

Katliamlardan sağ çıkan Ahmed adlı bir kişi SNHR'ye yaptığı açıklamada şöyle söylüyor: "Köyün rejim yanlısı diğer köylerin ortasında yer alması sebebiyle fiili olarak silahlı muhalefete katılamadık. Bu durum köydeki erkeklerin Şebbihalarca kaçırılmasına, alıkonulmasına ve aşağılanmasına yol açtı."

Humus'un Er Rastan kentine bağlı Tasnin köyündeki onlarca Sünni Türkmen, Esed rejimi destekli milislerce infaz edilirken rejim güçlerinin baskınları sırasında kaybolan ve köyü terk eden sakinlerin birçoğundan da halen haber alınamıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.