Esed rejimi ve Rusya'nın kullandığı misket bombaları sivillerin hayatını tehlikeye atıyor

Esed rejimi ve Rusya'nın kullandığı misket bombaları sivillerin hayatını tehlikeye atıyor

Esed rejimi ve Rusya tarafından kullanılan misket bombalarının kalıntıları daha sonra infilak ederek birçok sivilin canına mal oldu.

Rusya ve İran destekli Esed rejimi, Temmuz 2012 ile Ocak 2023 tarihleri arasında Suriye genelinde en az 496 misket bombalı saldırı gerçekleştirdi.

Özellikle sivillerin hedef alındığı misket bombalı saldırıların 251'i Esed rejimi güçlerince gerçekleştirilirken 237'si ise Rus güçlerince düzenlendi. Kalan 8 misket bombalı saldırı ise Rus/Esed rejimi ortak operasyonları çerçevesinde tertip edildi.

Uluslararası hukuka göre misket bombaları yasaklı silahlar kategorisinde yer alıyor.

photo-2023-01-31-14-58-39.jpg

Suriye İnsan Hakları Ağı'na (SNHR) göre, Esed rejimi ve Rusya'nın misket bombalarıyla düzenlediği saldırılarda 518'i çocuk olmak üzere bin 435 sivil hayatını kaybetti.

Esed rejimi ve Rusya'nın yıllardır Suriye genelinde misket bombalarıyla hava saldırıları düzenlediği biliniyor. Bombalamalar sonucunda misket bombalarının hedef alınan bölgelerin yakınlarına yayıldığı ifade diliyor.

Rusya ve Esed rejiminin misket bombaları saldırıları sonucu bombaların kalıntılarının yayıldığı bölgeler:

misket.jpg

Misket bombalarıyla gerçekleştirilen bu saldırılar sonucunda yüzlerce sivil hayatını kaybederken Esed rejimi ve Rusya tarafından atılan misket bombalarının kalıntıları halen sivillerin hayatına risk teşkil etmeye devam ediyor.

Uçak, helikopter, top bataryalarından atılabilen misket bombaları, havada yahut düştükleri yerlerde patlayabiliyor. Patlamayan bazı misket bombaları ise daha sonradan infilak ediyor.

SNHR'nin yayımladığı rapora göre, bırakıldıktan sonra patlamayan bazı misket bombaları daha sonra infilak etme ihtimali bulunması sebebiyle uzun yıllar boyunca sivillerin hayatını tehlikeye atabilir.

sa-003.jpg

Bu durumda misket bombalarının yüzde 10 ila 40'ının ilk yerle temasında patlamadığı belirtilen SNHR raporunda, misket bombalarının daha sonra patlama ihtimalinde olması nedeniyle mayın işlevi görebileceğinden endişe ediliyor.

Esed rejiminin 2012 yılından bu yana misket bombalarını özellikle sivil yerleşim yerlerine karşı kullandığı biliniyor. Ancak 2015'e gelindiğinde Rusya'nın Suriye'ye yerleşmesiyle birlikte misket bomba kullanımında büyük ölçüde artış yaşandığı gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.