Tarih | Mossad Iraklı Yahudilere saldırılar düzenleyip onları İsrail'e göçe zorladı

Tarih | Mossad Iraklı Yahudilere saldırılar düzenleyip onları İsrail'e göçe zorladı

Iraklı Yahudilerin İsrail'e göç etme sürecinde Mossad parmağı olduğu iddiası ortaya atıldı.

İngiliz vatandaşı İsrailli tarihçi Avi Shlaim, yeni kitabında 1950'li yıllarda Irak'taki Yahudi topluluklarına yönelik saldırılarda İsrail'in ve Siyonistlerin parmağı olduğu iddiasına yer verdi.

Middle East Eye'ın haberine göre, 1945'te Bağdat'ta dünyaya gelen Shlaim'in Iraklı bir Yahudi olarak çocukluğunun ve İsrail'e sürgün edilişinin detaylarının yer aldığı "Üç Dünya: Bir Arap-Yahudinin Anıları" adlı yazdığı otobiyografi kitabı geçen hafta yayımlandı.

"Yahudilerin 1950 ve 1951 yılları arasında Irak'tan kitleler halinde göç etmesine yol açan terör saldırılarında Siyonistlerin de yer aldığına dair inkar edilemez kanıtların bulunduğu" belirtilen kitapta, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Iraklı Yahudilere yönelik saldırılardan sorumlu olduğuna işaret edildi.

Shlaim, kitabında Ocak 1951'de Bağdat'daki Masuda Shemtov Sinagoguna düzenlenen ve 4 Yahudinin ölümüne sebep olan el bombalı saldırının Mossad eliyle bir Arap tarafından gerçekleştirildiğini dile getirirken diğer bombalı saldırıların ise Mossad tarafından düzenlendiğini savundu.

Tarihçi Shlaim kitabında ayrıca, söz konusu saldırıların Iraklı Yahudilerin, kuruluşu ilan edilen İsrail'e göçünü hızlandırma amacı taşıdığını vurguladı.

"İsrail'in Irak'taki Yahudilere yönelik saldırılara karıştığı iddiaları yetkililerce doğrulandı"

Oxford Üniversitesi'nde profesör olan tarihçi Avi Shlaim'e söz konusu iddiaları, 1950'lerde Irak'ta Siyonist yeraltı örgütünün eski bir mensubu olan Yaakov Karkoukli doğruladı. Karkoukli aynı zamanda Irak'ta İsrail istihbaratının ajanı Yusef Basri'nin de ortağıydı.

Karkoukli, Siyonist ajan Basri'nin Yahudilerin yaşadığı yerlere yönelik saldırıları, İsrail istihbaratı mensubu Meir Max Bineth tarafından verilen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirdiğini, bombaları da İsrail istihbaratının tedarik ettiğini söyledi.

Basri ve başka bir Siyonist yeraltı istihbarat ajanı Shalom Salih Salah, bombalı saldırılar gerekçe gösterilerek dönemin Irak yönetimince idam edilmişti.

Olayla ilgili Irak polisi raporları

Irak'ta Siyonist yeraltı örgütünün eski mensubu Karkoukli'nin, emekli bir Irak polis müfettişinden temin ettiği Basri ve diğer ajanların yargılanmasına yönelik polis raporlarında "Basri ve Shalom'un Iraklı Yahudilerin yaşadığı yerlere bombalı saldırı yaptıklarını itiraf ettiği" bilgisi yer alıyordu.

Tarihçi Shlaim ayrıca bu iddiaları, Siyonist ajan olduğu belirtilen kişilerin sorgulanmasıyla alakalı 258 sayfalık Bağdat polisinin dosyasının bir kopyasını elinde bulunduran Iraklı gazeteci Şamil Abdulkadir vasıtasıyla doğrulattığını açıkladı.

Sinagog saldırısı

Karkoukli'nin ifadelerine göre Masuda Shemtov sinagoguna yapılan ve 4 Yahudini ölümüyle sonuçlanan saldırı, Suriyeli Salih el Haydari tarafından düzenlendi. Haydari, Siyonist yeraltı örgütlerinden rüşvet alan Iraklı bir polis yetkilisi tarafından tutulmuştu.

Iraklı gazeteci Abdulkadir'e göre, Siyonist yeraltı örgütlerinden rüşvet alan Iraklı polis yetkilisinin kimliği eski Bağdat polis şefi Salim el Kureyşi idi.

Irak mahkemelerince "düşmanla iş birliği yapmaktan" suçlu bulunan Kureyşi hakkında ağır hapis cezası verilmişti.

Irak'ta 1950'lerde meydana gelen bombalı saldırıların ardından yaklaşık olarak 110 bin Iraklı Yahudinin ülkeyi terk ederek İsrail'e göç ettiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum