"Türkiye-Mısır normalleşmesi 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlanacak"

"Türkiye-Mısır normalleşmesi 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlanacak"

Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşmenin Mart 2023 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.

Türkiye-Mısır normalleşme sürecine ilişkin detaylar gelmeye devam ediyor.

Son olarak tarafların geçen hafta istihbarat düzeyinde bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

El Arabi El Cedid'in haberine göre, Türk ve Mısırlı yetkililer söz konusu görüşmelerde normalleşme meselesinde öne çıkan başlıkları ele aldı.

Buna göre, Türkiye-Mısır arasında 2023 yılının bahar mevsiminden önce ilişkilerin tam teşeküllü bir düzeyde tesis edilmesi bekleniyor.

Türk bir kaynağa atıf yapılan haberde, karşılıklı büyükelçi atamalarının yakın bir tarihte gerçekleşeceği ifade edilirken en net tarihlerden birinin Mart 2023 olabileceği kaydedildi.

Kaynağa göre Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi olarak atanacak ismin mevcut Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Salih Mutlu Şen olacağı ifade edildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es Sisi arasında Nisan 2023 tarihinde bir görüşmenin gerçekleşeceği belirtiliyor.

Erdoğan bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Sisi ile olan görüşmesine ilişkin "Son dönemde, bir 9 yıllık süreç içerisinde bir sıkıntı yaşadık. O akşam özellikle de Katar Emiri'nin araya girişiyle bu adımı attık. O sıkıntıyı aştıktan sonra da bir yarım saat 45 dakika kadar biz Sayın Sisi ile dar kapsamlı bir görüşme yaptık. 'Şimdi alt düzeyde bakanlarımız gidiş gelişleri başlatsınlar, ondan sonra da biz görüşmelerimizi genişletelim, geliştirelim, tüm derdimiz, sizlerle Türkiye arasındaki bu kırgınlığı, dargınlığı gidermek. Akdeniz'de Türkiye-Mısır arasında böyle bir sıkıntı yaşanmaması gerekir' dedik. Çok farklı bazı şeyler daha aramızda konuştuk. Daha sonra da aldığım bilgi, haberler çerçevesinde kendisi de bu görüşmeden çok mutlu olmuş, aynı mutluluk temennisini biz de ilettik. Şimdi süreç başladı, bakanlarımızla bir süreç devam edecek." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler Es Sisi'nin 2013 yılında Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Mursi'yi devirerek cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması sonrasında bozulmuştu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.