Katar aylarca plan yaptı: Erdoğan ile Sisi'nin el sıkıştığı o anın arka planı

Katar aylarca plan yaptı: Erdoğan ile Sisi'nin el sıkıştığı o anın arka planı

2022 Dünya Kupası, Katar'ın Mısır-Türkiye arasındaki normalleşme süreci başlangıcında ara buluculuk rolü üstlenmesinde bir fırsat oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es Sisi'nin Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası açılış resepsiyonunda el sıkışması, tarafların normalleşme sürecine doğru bir başlangıç yapmasının simgesi oldu.

Katar ise Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerde normalleşme sürecine yapılan ön girişte ara buluculuk rolü oynayan ana faktörlerden biri oldu.

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre Katar, Ankara ile Kahire yönetimleri arasında yapılacak bir görüşmeyi aylardır planlamaktaydı.

MEE'ye konuşan konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, Katar'ın iki ülke arasında 'kısa ama öz' bir görüşmeye ara buluculuk etme niyeti üzerinde birkaç aydır durduğunu söyledi.

Bu sebeple Sisi-Erdoğan el sıkışmasının görüntülenmesinde Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani'nin ikilinin arkasında poz vermesi tesadüf eseri değildi.

Öte yandan Türk bir kaynağa göre, Erdoğan başlangıçta 'diktatör' ve 'katil' olarak tanımladığı Sisi ile el sıkışmaya sıcak yanaşmıyordu.

Türk yetkililere göre, Kahire yönetimi, Erdoğan ile el sıkışmanın arayışındaydı. El sıkışmanın gerçekleşmesi de Mısır'ın meşru liderinin Sisi olarak kabul edilmesini sağlayacaktı.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da, Sisi ve Erdoğan'ın el sıkışmasının, taraflar arasındaki ikili ilişkileri geliştirmede bir başlangıç olacağı ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.