Ukrayna'nın düşürdüğünü açıkladığı Rus savaş uçağı Tu-22M3 hakkına neler biliniyor?

Ukrayna'nın düşürdüğünü açıkladığı Rus savaş uçağı Tu-22M3 hakkına neler biliniyor?

Ukrayna ve Batılı müttefikleri Rusya'nın Tu-22M3'leri Ukrayna'yı bombalamak için sık sık kullandığını söylüyor.

Ukrayna ordusu, hava savunma birimlerinin Cuma günü ilk kez bir Rus Tu-22M3 bombardıman uçağını düşürmeyi başardığını açıkladı.

Rusya uçağın üsse dönerken teknik bir arıza nedeniyle düştüğünü açıkladı.

Tu-22M3 hakkında bilinenler nelerdir?

Tasarımcısı Tupolev, bu uçağı güdümlü füzeler ve havadan atılan bombalarla deniz ve kara hedeflerini imha etmek üzere tasarlanmış uzun menzilli süpersonik bir füze taşıyıcı bombardıman uçağı olarak tanımlıyor.

Uçağın NATO kod adı Backfire'dır.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri Rusya'nın Tu-22M3'leri Ukrayna'yı bombalamak için sık sık kullandığını söylüyor.

Ukrayna'nın düşürdüğünü açıkladığı uçak, ülkenin hava kuvvetleri komutanına göre, Ukrayna şehirlerine saldırılar için Kh-22 seyir füzelerini taşımak üzere kullanılıyordu. Kh-22 ikili yeteneğe sahip bir füze, yani nükleer ya da konvansiyonel savaş başlığı taşıyabiliyor, ancak Rusya henüz Ukrayna'da nükleer silah kullanmadı.

Uçakların konuşlandığı Rus havaalanları Ukrayna insansız hava araçları tarafından da hedef alınmıştı. İngiliz askeri istihbaratı, geçtiğimiz Ağustos ayında Novgorod bölgesindeki bir üsse yapılan bu tür bir saldırıda bir Tu-22M3'ün "büyük olasılıkla imha edildiğini" söyledi.

Uçağın ilk prototipi 1977'de üretildi ancak Tupolev'in daha fazla taktik etkinlik ve daha geniş operasyonel etki gücü olarak tanımladığı tamamen modernize edilmiş Tu-22M3M ilk kez Aralık 2018'de uçuruldu.

Uçak alüminyum alaşımlarının yanı sıra yüksek mukavemetli, ısıya dayanıklı çelik ile titanyum ve magnezyum alaşımlarından yapılmıştır. Sabit bir parça ve 20 ila 65 derecelik açılarla açılabilen hareketli panellerden oluşan değişken eğimli alçak kanatlara sahiptir.

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün 2024 Askeri Denge raporuna göre Rusya'nın hava kuvvetlerinde 57 adet Tu-22M3 bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.