Ukrayna'da askerlikten kaçanlar için yeni yasa

Ukrayna'da askerlikten kaçanlar için yeni yasa

Yasa, erkeklerin askerlik bilgilerini güncellemelerini zorunlu kılıyor, gönüllülere yapılan ödemeleri artırıyor ve askerlikten kaçmaya yeni cezalar getiriyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı mücadelesinde ciddi asker eksikliğini gidermeye çalışırken ordunun seferberlik kurallarını yeniden düzenleyen bir yasa tasarısını imzaladı.

Yasa, Salı günü Ukrayna Parlamentosu'nun internet sitesinde yayınlanmasından bir ay sonra yürürlüğe girecek.

Erkeklerin askerlik bilgilerini yetkililerle güncellemelerini zorunlu kılan yasa, gönüllü olanlara yapılan ödemeleri artırıyor ve askerlikten kaçanlar için yeni cezalar getiriyor.

Yeni hükümler kapsamında ne kadar askerin seferber edilebileceği belirsizliğini korurken, görevdeki bazı askeri personel ve analistler yasanın asker açığını kapatmaya yetmeyeceği yönündeki endişelerini dile getirdiler.

Yasa, askerlikten kaçma konusunda mevzuatın ilk halinde yer alan çok daha sert yaptırımlardan yoksun.

Taslak kamuoyunda tepkilere neden olmuş ve parlamentoda son halini almadan önce 4.000'den fazla değişiklik yapılmıştı.

Ukrayna'nın doğusundaki Lyman'dan bildiren Al Jazeera'den Charles Stratford, Rusya'nın önümüzdeki aylarda yeni bir saldırı başlatabileceği korkusuyla yasanın zorunlu askerliği hızlandırmayı daha kolay hale getirmesinin beklendiğini söyledi.

Stratford, "Batılı istihbarat kurumları ve Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin önümüzdeki birkaç hafta içinde, kesinlikle yaz başlarında 'kararlı bir saldırı' olarak tanımlanan bir hamle yapmasını beklediklerini söylüyor. Ukrayna'nın ciddi bir insan gücü sıkıntısı çektiğini zaten biliyorken bu çok önemli" dedi.

Askere alınma yaşı düşürüldü

Zelenskiy kısa süre önce daha fazla savaş gücü elde etmek için askerlik yaşını 27'den 25'e indiren ayrı bir yasa imzalamıştı.

Ukrayna, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinin hemen ardından seferberliğe başladı. Ülke başlangıçta önemli bir gönüllü savaşçı akınına uğradı, ancak daha sonra bu sayı düştü ve o zamandan beri binlerce asker kaçağı vakası rapor edildi.

Rus kuvvetleri ilerlerken ABD'den gelen hayati finansmanın Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından aylardır engellenmesi ve Avrupa Birliği'nin mühimmatları zamanında teslim etmemesi nedeniyle Kiev birlikleri mühimmat sıkıntısı yaşıyor.

Ordu komutanı Oleksandr Syrskyii geçen hafta yaptığı açıklamada doğu cephesindeki durumun son zamanlarda önemli ölçüde kötüleştiğini ve Rus birliklerinin 9 Mayıs'a kadar Chasiv Yar kasabasını ele geçirmeyi hedeflediğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.