Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail'in tehditlerine yanıt verdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail'in tehditlerine yanıt verdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail'in mahkemenin kararlarına yönelik tehditler içeren açıklamalarına yanıt verdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcılığı, "misilleme tehdidinde bulunan" ya da yetkililerini "engellemeye veya korkutmaya çalışanlara karşı harekete geçilebileceği" uyarısında bulundu.

UCM'nin bugünkü uyarısında herhangi bir olayın adı geçmezken, bu uyarı Netanyahu'nun olası tutuklamalara karşı misilleme tehdidinde bulunmasının ardından geldi.

Ayrıca İsrail'in ABD'deki Siyonist lobiyi kullanarak UCM'yi baskı altına almaya çalıştığı belirtiliyordu.

UCM savcılığının açıklamasında mahkemeye ya da personeline yönelik tehditlerin "Roma Statüsü'nün 70. Maddesi uyarınca adaletin idaresine karşı bir suç teşkil edebileceğini" söyledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Savcılık Ofisi, yürüttüğü soruşturmalara kamuoyundan önemli bir ilgi olduğunun farkındadır. Devlet yetkililerinin, seçilmiş yetkililerin, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin ve aktivistlerin yorumlarını, endişelerini iletmelerini ve faaliyetlerine katılmalarını memnuniyetle karşılamaktadır.

Ofis, Roma Statüsü uyarınca bağımsız ve tarafsız bir şekilde hareket etme yetkisiyle tutarlı olduğu sürece tüm paydaşlarla yapıcı bir şekilde diyalog kurmaya çalışmaktadır.

Ancak, Ofis'in görevini yerine getirirken kendi yetki alanına giren soruşturmalar veya davalar hakkında karar vermesi halinde, bireylerin Mahkeme'ye veya Mahkeme personeline karşı misilleme tehdidinde bulunması, bu bağımsızlık ve tarafsızlığı zedeler. Bu tür tehditler, eyleme geçilmese bile, Roma Statüsü'nün 70. maddesi uyarınca adaletin idaresine karşı bir suç teşkil edebilir.

Bu hüküm, hem 'Mahkeme'nin bir görevlisine, o veya başka bir görevli tarafından yerine getirilen görevler nedeniyle misilleme yapılmasını' hem de 'Mahkeme'nin bir görevlisini, görevlerini yerine getirmemeye veya uygunsuz bir şekilde yerine getirmeye zorlamak veya ikna etmek amacıyla engellenmesini, korkutulmasını veya yolsuz bir şekilde etkilenmesini' açıkça yasaklamaktadır.

Ofis, görevlilerini engellemeye, korkutmaya veya uygunsuz şekilde etkilemeye yönelik tüm girişimlerin derhal sona erdirilmesinde ısrar etmektedir."

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum