Andrew Mitrovica

Andrew Mitrovica

Volodimir Zelenskiy: Unutulan adam

Volodimir Zelenskiy: Unutulan adam

Volodimir Zelenskiy unutulmuş bir savaşta unutulmuş bir adam.

Ukrayna Devlet Başkanı'nın kayan yıldızı, Rusya'nın ezici işgali iki yıla yaklaşırken büyük parıltısını kaybetti.

Eski bir savaş, ağır aksak bir çıkmaza dönüştü. Övgüyle bahsedilen Ukrayna "taarruzu" durdu. Vaat edilen "ilerleme" çok zor görünüyor. Ölümcül, karşılıklı atışmalar ne yazık ki rutin hale geldi. Öfkenin yerini soğukkanlılık aldı. Nasıl tanımlanırsa tanımlansın, "zafer" stratejik ve hatta akla gelebilecek sınırların çok ötesinde.

Görünen o ki dünya Ukrayna'dan bıkmış durumda. Daha da kötüsü, sıkılmış durumda.

Bir zamanlar Zelenskiy'nin cesaretini ve Ukrayna'nın direnişini övgüyle anlatan köşe yazarları artık her iki konuyu da büyük ölçüde terk etmiş durumda.

Zelenskiy'nin alamet-i farikası olan yeşil kazağını giyerek muzip, alışılmışın dışında bir savaşçı ve kurtarıcı olarak yüceltildiği ABD Kongresi veya parlamentolarına hitap etme davetleri de artık yok.

Ukrayna'nın "cesur" ve "haklı" mücadelesiyle dayanışmak için yapılan kitlesel gösteriler aylar önce ortadan kayboldu.

Ukrayna artık acil ve sempatik bir "haber" değil.

Politico'nun popüler internet sitesinde "Sızdırılan ABD'nin Ukrayna stratejisi yolsuzluğu gerçek tehdit olarak görüyor" şeklinde bir başlık yer alıyordu.

Haberin giriş cümlesi de aynı derecede lanetleyiciydi ve Amerika'nın -ve belki de özellikle ABD Başkanı Joe Biden'ın- cesur Ukrayna'ya yönelik sarsılmaz sevgisinin azalmaya başladığının bariz bir işaretiydi.

Politico, "Biden yönetimi yetkilileri Ukrayna'daki yolsuzluk nedeniyle kamuoyuna açıkladıklarından çok daha fazla endişe duyuyorlar" uyarısında bulundu.

"Biden yönetimi yetkilileri" arasındaki hoşnutsuzluğun varoluşsal sonucu ne olabilir?

"... yolsuzluğun Batılı müttefiklerin Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı mücadelesini terk etmesine neden olabileceği ve Kiev'in yolsuzlukla mücadele çabalarını erteleyemeyeceği."

Bu Zelenskyy için büyük bir sorun.

Sanırım zamanın ve koşulların onun müttefiki olmadığını biliyor. Çok yakında, her zaman olduğu gibi bugünle meşgul olan Avrupa ve Washington'daki dostları, hızla uzaklaşan geçmişe olan ilgilerini kaybedecekler. Onların "sağlam iradesi" yavaş ama emin adımlarla yerini boyun eğmeye bırakıyor.

"İrade" buharlaştığında, kaçınılmaz olarak para da buharlaşır.

Ve Zelenskiy'nin sabırlı Vladimir Putin'i ve onun emperyal planlarını engellemek için çok paraya ihtiyacı var. Şimdiden milyarlarca dolar harcandı. Kongre ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın kumbarası gibi davranmaya devam etmesi ihtimali giderek azalıyor. Kıta çapındaki kasalar hızla boşalıyor.

Öyle ki, çılgın bir "Biden yönetimi yetkilisi" nakit para için yalvarır hale geldi. Bu, herhangi bir ölçüye göre, kendinden emin ya da güven verici bir görünüm değil.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü şunları yazdı: "Açık olmak istiyorum: Kongre'nin harekete geçmemesi halinde, yılsonuna kadar Ukrayna'ya daha fazla silah ve ekipman tedarik etmek ve ABD askeri stoklarından ekipman sağlamak için kaynaklarımız tükenecek."

"Bu anı karşılayacak sihirli bir fon kaynağı yok. Paramız tükendi ve neredeyse zamanımız da tükenmek üzere."

Panik havasındaki bu hamle, kışın çamuruna saplanmış bir savaşı finanse etmekten çekinen isteksiz Avrupalı ve Kuzey Amerikalı kanun yapıcıları harekete geçirmekte bugüne kadar başarısız oldu. Bir bataklık. Bir çıkmaz sokak.

Yine de Ukrayna'nın retorik kararlılığı bozulmadı. Dışişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde Brüksel'de toplanan diğer diplomatlara Ukrayna'nın "geri adım atmayacağı" konusunda güvence verdi.

"Devam etmek zorundayız, savaşmaya devam etmek zorundayız. Ukrayna geri adım atmayacaktır" dedi Dimitro Kuleba ve ekledi: "Burada söz konusu olan sadece Ukrayna'nın güvenliği değil, tüm Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği ve emniyetidir."

Kuleba'nın toparlanma çağrısı etkisini yitirdi. Ortak amaç ve hedeflere yönelik çağrı, tıpkı bir plağın atlaması gibi yıpranmış görünüyordu. Dışişleri Bakanı'nın bombardımanı bariz bir gerçeği gizleyemiyor: yorgunluk baş göstermiş durumda.

Ufukta çileden çıkarıcı bir figür ve bir tehdit beliriyor. Donald Trump, Zelenskiy'nin zihninde ve tasarımlarında ağır, önsezili bir albatros gibi ağırlık yapıyor olmalı.

Putin'in evcil başkanının bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra Oval Ofis'e olası dönüşü, savaş ve Zelenskiy'nin kariyeri de dahil olmak üzere pek çok şeyin aniden sona ermesi anlamına gelebilir.

Bu arada, bir başka "savaş" Zelenskiy'e ve sönmekte olan davasına olan desteği azaltıyor. Sanırım bunu anlıyor. Ayrıca Ukrayna'nın ilgisizliğe ve arka sayfalara doğru kayışını durdurmak ya da tersine çevirmek için elle tutulur bir şey yapamayacak kadar güçsüz olduğunun da farkında.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in geçen hafta huzursuz meslektaşlarına yaptığı neredeyse çaresiz "rotadan ayrılmayın" çağrısı da bundan kaynaklanıyor. Bu rota -ortaya çıkmakta olan görüş birliğine göre- hiçbir yere varmıyor.

Gazze'nin çöle dönmüş kalıntılarında ve işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlileri saran ölümcül çılgınlık, Rusya'nın "saldırganlığına" karşı çıkan ancak İsrail'in insanlık dışı ve zalimce tutumunu savunan Biden ve dalkavuk arkadaşlarının sahtekarlığını ve açık ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya koymuştur.

Onların uluslararası hukuku savunmaları kullanışlı bir sahtekarlıktır. İnsan hakları sözleşmelerini savunmaları kullanışlı bir sahtekarlıktır. Sözde "toprak bütünlüğünü" savunmaları kullanışlı bir sahtekarlıktır. Sözde kutsal olan "koruma sorumluluğu" ilkesini savunmaları kullanışlı bir sahtekarlıktır. "Savaşların" nasıl yürütüleceğini ve sivillere karşı kullanılması yasaklanan silahları düzenleyen kuralları savunmaları kullanışlı bir sahtekarlıktır. Neyin "savaş suçu" teşkil ettiğine dair esnek okumaları mide bulandırıcı bir sahtekarlıktır. Son olarak, neyin "soykırım" teşkil ettiğine dair fırsatçı okumaları iğrenç bir sahtekarlıktır.

Biden ve diğerlerinin temsil ettiklerini iddia ettikleri milyonlarca vatandaş bunu sokaklarda açıkça ortaya koydu ve sandıkta da açıkça ortaya koymaya söz verdi: herkesin yaşadığı dehşet sona ermelidir.

Ateşkes hemen şimdi.

Bu gerçekleşmedikçe ve gerçekleşene kadar Zelenskiy en çok korktuğu şeyle karşı karşıya kalacak: İlgisizlik ve belirsizlik.

Bu yaygın kayıtsızlık, İsrail'i kayıtsız şartsız savunmak için gösterdikleri toptan telaşa karşı içgüdüsel, kapsamlı tepkiyi hesaba katmayan ya da öngöremeyen "devlet adamlarının" miyopluğunun ve yanlış hesaplarının ürünüdür.

Yerleşik basını oluşturan ve her zaman güvenilir olan klavye süvarilerinin yardımıyla, çileden çıkaran ikiyüzlülüklerinin bayat, küçümseyici sözlerin arkasına gömülebileceğine inanıyorlardı.

Yanıldılar.

Sonuç olarak Ukrayna'nın kaderi de dünyanın büyük bir kısmının bilincinden silinip gitti. Tıpkı Filistinlilerin makus kaderi gibi. Onlar da, zamanı geldiğinde Ukraynalıları da terk edecek olan aynı acımasız güçler tarafından terk edildiler.
Volodymyr Zelenskiy de bunu biliyor.


Al Jazeera için kaleme alınan bu görüş yazısı Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Yazıda yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

 

Bu yazı toplam 1526 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Andrew Mitrovica Arşivi