Andrew Mitrovica

Andrew Mitrovica

ABD'nin Filistinlilere verdiği korkunç zarar

ABD'nin Filistinlilere verdiği korkunç zarar

Ölümünün üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra Donald Rumsfeld'in iğrenç ruhu yeniden dirildi.

Bu hiç de şaşırtıcı değil.

Her ABD yönetimi, etkileyici bir unvana sahip önemli bir iş karşılığında dürüstlüklerinden vazgeçmeye ve ülkeye "hizmet" uğruna gerçekleri bir kenara atmaya hazır sıradan bürokratlardan payına düşeni alır.

Ekim ayı başından bu yana dünya Rumsfeld'in çirkin varisi Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby'den çok şey duydu ve gördü.

Tıpkı Rumsfeld gibi eski bir deniz subayı olan Kirby de asık suratlı, tek renkli karakterine uygun olarak tiz bir monoton ses tonuyla konuşuyor.

Rumsfeld gibi Kirby de masum sivillerin toptan yok edilmesini -Amerika'nın bildik önce öldür, sonra düşün dış politikasının tüm zayiatlarını- savunmak için devlet onaylı özlü sözler söylemek zorunda.

Rumsfeld gibi Kirby de, kural olarak otoriteye boyun eğen ve gücün önünde saygıyla eğilen Beltway uzmanlarının sevgilisi.

Washington Post bu hafta başında Kirby'yi, Beyaz Saray'ın Gazze konusundaki "mesajını" "net" tuttuğu basın brifinglerinde beceri ve deneyimi "komuta edici bir varlığa" dönüşen bir "yıldız" olarak tanımladı.

Washington Post, Kirby'nin "doğrudan, açık sözlü ve yönetimin İsrail yanlısı politikalarını açık bir şekilde desteklediğini" yazdı.

Evet, öyle.

Ancak nasıl ki müesses nizam medyasının Rumsfeld'in berbat sicilini temizlemesi merhum savunma bakanını tarihin acımasız ve ebedi yargısından kurtaramadıysa, Kirby de Filistinlilerin Amerika'nın vekil gücü İsrail'in suçlu ellerinde katlanmak zorunda kaldıkları müstehcenliklere yönelik iğrenç özür dilemesiyle hatırlanacaktır.

Kirby'nin, kafası kesilen bebeklerle ilgili uydurma haberlerin ticaretini yapan ve öldürülen Filistinli çocuk, kadın ve erkeklerin sayısını sorgulayan bunak patronu ABD Başkanı Joe Biden'ı geçmesinin imkansız olduğunu düşünüyordum.

Ne aptalım

Gıcır gıcır siyah takım elbisesi ve göğüs cebinden şık bir şekilde çıkardığı beyaz mendiliyle her zamankinden daha otoriter görünen Kirby, Filistinlilerin en azından bir soykırımın ortasında Amerika'nın cömertliğini kabul etmek için duraklamaları gerektiğinde ısrar etti.

Kirby geçen hafta Beyaz Saray'da yıldızlar ve şeritlerle çevrili bir kürsüden yaptığı konuşmada "Bakın, Gazze'deki insani durumla ilgili olarak diğer pek çok kişinin sahip olduğu endişeleri kesinlikle biz de paylaşıyoruz" dedi ve ekledi: "Bana Gazze halkının acı ve ıstırabını hafifletmek için ABD kadar çaba sarf eden başka bir ulus söyleyin, başka bir ulus. Söyleyemezsiniz. Söyleyemezsiniz."

Bu hayret verici paragrafın Kirby'nin üzgün mezar yazısı olarak kalmasına izin vermeliyim çünkü bu paragraf Biden yönetiminin ve kendini beğenmiş vekillerinin iğrenç bir yalanı desteklemek için gerçeği deforme etmeye ne kadar hazır olduklarını gösteriyor.

Ancak Kirby'nin içler acısı uyarısı bir cevap gerektiriyor. Ahlak bunu gerektirir.

Gazze'nin büyük bir kısmı ve çoğu çocuk ve kadın olan 18.600 Filistinli, Amerika'nın ölümcül cömertliğinin yardımıyla yok edildi ve toplu mezarlara gömüldü.

Binlerce kişi sakat kaldı, travma geçirdi ya da bir zamanlar cıvıl cıvıl olan evlerin, işyerlerinin, okulların, camilerin ve hastanelerin paramparça olmuş kalıntıları olan krep benzeri molozların altında kaldı.

İşgal altındaki Batı Şeria da kaçınılmaz bir şekilde yavaş yavaş işgal ediliyor ve ortadan kaldırılıyor. Yüzlerce Filistinli, Filistinli oldukları ya da Gazze'deki kuşatma altındaki kardeşleriyle dayanışma içinde olduklarını ifade ettikleri için tutuklandı ya da daha kötüsü, yargısız infaz edildi.

Milyonlarca Filistinli, İsrail'in bitmek bilmeyen saldırılarından kaçmak için nafile bir arayış içinde zorunlu yürüyüşler yapmak zorunda kaldı. Yiyecek, su ve yakıttan mahrum bırakılan sayısız Filistinli açlıktan ölüyor. Hastalık ve sakatlık, derme çatma, çamura bulanmış mülteci kamplarında yayılıyor.

Genç ve yaşlı Filistinli erkekler adeta bir hayvan gibi toplanıyor, gözleri bağlanıyor, neredeyse çırılçıplak soyuluyor ve sokaklarda ya da çorak arazilerde diz çökmeleri emrediliyor. Şeytani amaç: aşağılamak ve küçük düşürmek.

Tüm bunlar -zalimce, insanlık dışı ve acımasızca yapılan her şey- Biden ve suç ortağı şirketlerin açık onayı ve rızasıyla gerçekleştiriliyor.

Kirby'nin revizyonizmi, hepimizin görebildiği yalın gerçekleri gizleyemez. Biden'ın, İsrail'i istediği yerde, istediği sürece, istediği yöntemlerle Filistinlileri öldürmesi ve sakat bırakması için silah ve mühimmatla beslemeye devam etmek amacıyla, büyük ölçüde alçalmış bir Kongre'yi atlatmaya yönelik alaycı stratejisini de maskeleyemez.

Kirby'nin azarlamasının mide bulandırıcı sonucu, Amerika'nın "Gazze halkının acı ve ıstırabını hafifletme" yönündeki hayali çabaları karşısında Filistinlilerin nankörlük etmiş olmalarıdır.

Gazze, Batı Şeria ve ötesindeki Filistinliler, Amerika'nın bir soykırım kampanyasıyla işbirliği yapmasını kınamak yerine, Amerika'nın yardımseverliği için minnettar olmalıdır.

Amerika dosttur, düşman değil.

Bu elbette Kirby gibi sahte hackerların eğitildiği ve satması beklenen çifte dilin tanımıdır.

Savaş barıştır. Hasar iyileştiricidir. Bombalar bukettir.

Yine de Kirby, fırıldak insan, kendisine söyleneni yapacaktır.

Sanırım çok geçmeden kendisine yönünü değiştirmesi ve sarsılmış bir başkan tarafından sunulan yeni satırları papağan gibi tekrarlaması talimatı verilecek.

Geçtiğimiz günlerde siyasi bir bağış toplama etkinliğinde konuşan Biden, İsrail'in Hamas'a yönelik intikamcı takibinin çok fazla Filistinliyi çok hızlı bir şekilde öldürerek çok ileri gitmiş olabileceğinden ve bunun sonucunda uluslararası toplumun "desteğini" tükettiğinden şikayet etti.

Biden, "[İsrail] ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği bombardımanlarla bu desteği kaybetmeye başlıyor" dedi.

Biden daha sonra, dikkat çekici bir şekilde, İsrail'de hafif bir rejim değişikliğine gidilmesi gerektiğini öne sürdü.

Başkan, "Bu hükümet İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümettir" dedi. "O [Netanyahu] bu hükümeti değiştirmek zorunda. İsrail'deki bu hükümet bunu çok zorlaştırıyor."

Biden'ın hesaplı geri dönüşü, ilkesel değil, dar görüşlü düşünceler ve çıkarlar tarafından yönlendiriliyor.

Önümüzdeki Kasım ayında başkomutan olarak kalabilmek için ihtiyaç duyduğu önemli iç seçmenleri öfkelendiren ve yabancılaştıran Biden, şimdi retorik, diplomatik ve askeri olarak olanak sağladığı gerici bir İsrail kabinesi ile arasına mesafe koymaya çalışıyor.

Kirby bu ikiyüzlü çemberi düzeltmek için dönme dolap gibi dönecek.

Başarısız olacak.

ABD'nin dün, bugün ve yarın Filistinlilere verdiği korkunç zarar, yumuşak "mesajlarla" geri alınamaz.

Bu kötü niyetli miras sonsuza kadar hafızamızda sabit kalacaktır.


Al Jazeera için kaleme alınan bu görüş yazısı Mepa News için Türkçeleştirilmiştir. Yazıda yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1397 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Andrew Mitrovica Arşivi