30 İsrail askeri 'zihinsel ve fiziksel' nedenlerden ötürü Refah saldırısına katılmayı reddediyor

30 İsrail askeri 'zihinsel ve fiziksel' nedenlerden ötürü Refah saldırısına katılmayı reddediyor

Söz konusu askerler, Refah'ta planlanan bir saldırıya katılmak üzere yapılan çağrıya 'yorgunluk' ve 'görevlerini yerine getirememe' gerekçeleriyle uymadı.

İsrail medyasının Pazar günü bildirdiğine göre 30 İsrailli hava indirme birliğine bağlı yedek asker Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine yapılması planlanan kara saldırısına katılmayı reddetti.

İsrail Kanal 12'nin haberine göre yedek askerler "bitkin" olduklarını ve "görevlerini yerine getiremeyeceklerini" söylediler.

İsrailli yayın kuruluşu, ordu komutanlarının yedek askerleri Refah'taki çatışmalara katılmaya zorlamayacağını ve bunun operasyonel yönü etkilemeyeceğini söyledi.

Bununla birlikte, böyle bir hareketin neredeyse yedi ay süren savaşın ardından yedek kuvvetlerde yüksek düzeyde bir yıpranmaya işaret ettiğini de söyledi.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni ayrım gözetmeksizin bombalayarak çoğu kadın ve çocuk en az 34.454 Filistinlinin ölümüne neden oldu.
Binlerce kişinin halen enkaz altında olduğu ifade edilirken, hastalıkların yayılması ve yeterli gıda ve suyun bulunmaması nedeniyle ölü sayısının daha da artması bekleniyor.

İsrail son haftalarda defalarca Refah'ı işgal etmekle tehdit etti. En az 1.4 milyon Filistinli, İsrail'in bölgeye yönelik şiddetli bombardımanından kaçarak buraya sığınmıştı.

İsrailli yöneticiler Hamas'ı "ortadan kaldırmak" istediklerini söylüyor ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki kentin Filistinli grubun Gazze'deki son kalesi olduğunu iddia ediyor.

"Zihinsel ve fiziksel sağlıkları endişe verici"

Kanal 12, Tel Aviv'in Gazze'ye yönelik ölümcül saldırısında aktif olarak yer alan hava indirme birliği mensubu yedek askerlerin ailelerinin zihinsel ve fiziksel sağlıkları konusunda "endişelerini dile getirdiklerini" söyledi.

29 Şubat'ta da İsrailli hava indirme birliğine bağlı güçler Han Yunus'tan çekilmiş ve yerlerine Bislamach Tugayı gelmişti.

Cumartesi günü Times of Israel, ordu generali Herzi Halevi'nin Birüssebi'deki Güney Komutanlığı karargahında tümen ve tugay komutanlarıyla yaptığı toplantıda "savaşa devam etme" planlarını onayladığını ve İsrail'in Refah'ta saldırıya geçeceğini öne sürdüğünü bildirdi.

Ancak yine Cumartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamas ile bir rehine anlaşmasına varılması halinde İsrail'in Refah'a yönelik planladığı saldırının "ertelenebileceğini" söyledi.

Reuters'in aktardığına göre Katz, Kanal 12'ye verdiği demeçte "Eğer bir anlaşma olursa operasyonu askıya alırız" dedi.

İsrail'in Pazar ve Pazartesi günleri gece boyunca üç evi hedef alan saldırılarının ardından Refah'ta aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 22 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda Filistinli de yaralandı.

Filistinli sağlık yetkilileri, ölenler arasında beş günlük bir bebeğin de bulunduğunu ve daha birçok kurbanın enkaz altında kaldığından şüphelenildiğini söyledi.

Arab 48'in haberine göre hedef alınan kurbanlar Ebu Taha, El Havace ve El Hatib aileleriydi.

İsrail son haftalarda Refah'a yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırıyor.

Saldırılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız savaşı sırasında son aylarda birçok başarısız ateşkes girişiminin ardından Mısır'ın Pazartesi günü İsrail'in son ateşkes önerisine yanıt vermek üzere bir Hamas heyetini kabul etmesi beklenirken gerçekleşti.

Sivil toplum kuruluşları, BM kuruluşları ve bazı dünya liderleri, sivillerin kaçacak başka yerleri olmadığı için Refah'a yapılacak bir kara saldırısının "felaket" olacağı uyarısında bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, The New Arab

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.