Wagner Orta Afrika Cumhuriyeti'nden çekiliyor mu?

Wagner Orta Afrika Cumhuriyeti'nden çekiliyor mu?

Rusya Savunma Bakanlığı ile yeni sözleşme imzalamayı reddeden Wagner birliklerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nden ayrılmaya başladığı öne sürüldü.

Yevgeny Prigozhin liderliğindeki Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'ni (OAC) kısmi olarak terk etmeye başladığı iddia edildi.

Sky News'ten Yousra Elbagir imzalı habere göre, OAC'nin başkenti Bangui'deki üst düzey yetkililer, Wagner personelinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nden ayrıldığı yönündeki haberleri doğruladı.

OAC Savunma Bakanlığından üst düzey kaynaklar ve Rusya'nın Bangui Büyükelçiliğinden bir yetkili, yaklaşık olarak 400 Wagner mensububnun çarşamba günü iki uçakla başkenti terk ettiklerini söyledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti Savunma Bakanlığından bir yetkiliye göre, ülkeden ayrılan Wagner personelleri Rusya Savunma Bakanlığı ile yeni sözleşme imzalamayı reddedenlerden oluşuyor.

Yaklaşık 1400 Wagner personelinin halen ülkede bulunduğunu belirten yetkili, yaklaşık 100 Wagner üyesinin de Bouar'da bulunan bir üssü terk etmek üzere hazırlandığını aktardı.

Orta Afrika Cumhuriyeti Rusya ile askeri anlaşmalara devam edecek mi?

OAC Savunma Bakanlığından üst düzey ikinci bir kaynak da yüzlerce Wagner personelinin ülkeden ayrıldığını doğrularken Orta Afrika Cumhuriyeti hükümeti içinde Rusya ile güvenlik alanında gelecekteki ilişkilerin nasıl seyredeceği noktasında belirsizliklerin mevcut olduğunu ifade etti.

Hükümette Rusya ile güvenlik sözleşmesinin devam etmesine dair bir arzunun bulunduğunu kaydeden kaynak, Moskova'nın Wagner ile anlaşmaları uygulayıcı güç olarak ilişkilerini kesmek istemesi halinde OAC hükümetinin bu durumu kabul etme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Prigozgin'in Rusya'daki isyanının ardından OAC Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra'nın danışmanı Fidele Gouandijika, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin 2018'de Wagner'le değil Rusya ile savunma anlaşması imzaladığını hatırlattı.

"Rusya Wagner'le anlaşma sağlamaması halinde bize yeni bir birlik gönderecektir." diyen Gouandijika "Belki de lider değişecek ama Wagner askerleri Rusya için operasyonlara devam edecek." ifadelerini kullandı.

Rus uçakları ülkeden ayrılıyor

Wagner personellerini taşıyan bir uçağın pazartesi günü erken saatlerde başkent Bangui'den ayrıldığı belgelenmişti.

Afrika üzerine çalışmalar yapan güvenlik analisti Ian Cox, Prigozhin'in kalkışmasından bu yana Wagner'in Afrika kıtasında faaliyet gösterdiği yerlerde hava hareketlerini inceleme altına aldı.

skynews-car-wagner-wagner-car-6211534.jpgskynews-car-wagner-6211529.jpg

skynews-car-wagner-6211528.jpg

Güvenlik analisti Cox, geçen hafta boyunca Uganda'nın Entebbe kentinden geçen ve bölgenin daha iç kısımlarındaki tespit edilemeyen yerlere gidip gelen çok sayıda Rus Ilyushin Il-76 stratejik nakliye uçağının fark edildiğini söyledi.

Başka bir Ilyushin Il-76 nakliye uçağının ise 3 Temmuz'da Rusya'dan kalkıp Bangui'ye iniş yaptığını ve aynı gün Entebbe'ye hareket ettiği belirten Cox, söz konusu uçağın ilk olarak 6 Temmuz'da Dubai'ye daha sonra 7 Temmuz sabahında Rusya'nın Tyumen bölgesine vardığını aktardı.

İsmi verilmeyen üst düzey Ugandalı bir askeri liderin Sky News'e yaptığı açıklamada, söz konusu uçağın Entebbe'den ayrıldığında personel taşıdığı belirtildi.

Nakliye uçağının son varış yeri olan Tyumen şehrinin, Prigozhin'in kalkışmasının ardından yeniden açılan Wagner merkezine ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.