Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Rus askerlerin bulunduğu üsse hava saldırısı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Rus askerlerin bulunduğu üsse hava saldırısı

Yabancı bir ülkeye ait olduğu belirtilen bir savaş uçağının, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Rus paralı askerlerin de bulunduğu bir askeri üssü bombaladığı duyuruldu.

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC), yabancı bir savaş uçağının ülke hava sahasını ihlal ederek askeri bir üssü bombaladığını açıkladı.

OAC yetkilileri, "komşu bir ülkeden gelen" savaş uçağının, 27 Kasım'ı 28 Kasım'a bağlayan gece ülkenin kuzeyindeki Bossangoa bölgesinde Rus müttefiklere de ev sahipliği yapan bir askeri üssü hedef aldığını açıkladı.

oac-001.jpg

Söz konusu saldırıda, bir fabrikanın da vurulduğu açıklandı. Saldırılar sonucunda büyük çaplı maddi hasarın oluştuğu ifade edildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti yetkilileri, hangi ülkeye ait olduğu açıklanmayan uçağın saldırıların ardından Bozoum bölgesi üzerinden uçuş yaparak kuzeye doğru hareket ettiğini ve ülke topraklarını terk ettiğini söyledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti hükümeti ayrıca, saldırının "cezasız kalmayacağını" ifade etti.

Rus müttefiklerin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuşlu Rus özel askeri şirket Wagner paralı askerlerden oluştuğu düşünülüyor.

Ülkede silahlı grupların etkinliğini artırmasıyla birlikte OAC Rusya ile güvenlik alanlarında iş birliğine imza atmıştı.

OAC, ülkede bulunan Rus güçleri 'askeri uzmanlar' olarak tanımlasa da raporlara yansıyan gelişmelerde Wagner birliklerinin yaşanan çatışmalarda öldüğü açıklanmıştı.

Saldırının gerçekleştiği Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kuzey ve batı sınırlarında Çad ve Kamerun yer alıyor.

Bombardımanın kim tarafından düzenlendiği bilinmese de Çad ile Orta Afrika Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler son dönemde gergin seyretmişti.

Öte yandan savaş uçakları tarafından hedef alınan bölge yakın zamanda silahlı muhalif grupların kontrolündeydi.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad'ı kendi topraklarında silahlı gruplara ev sahipliği yapmakla suçluyor. Çad ise geçen yıl mayıs ayında OAC güçlerini sınırdaki askerlerini öldürmekle suçlamıştı.

Orta Afrika Cumhuriyeti ile Çad sınır hattında zaman zaman ordu güçleri arasında silahlı çatışmalar yaşandığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.