Rus Wagner güçleri Orta Afrika'da ağır kayıplar verdi

Rus Wagner güçleri Orta Afrika'da ağır kayıplar verdi

Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nde meydana gelen çatışmalarda ağır kayıplar verdiği bildirildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) muhalif silahlı grupların çok sayıda Rus Wagner paralı askerini öldürdüğü bildirildi.

Middle East Eye'ın (MEE) yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, OAC'in kuzeybatısındaki Bnaga Bingi köyünde Wagner ile muhalif silahlı gruplar arasında çıkan çatışmada Rus güçler ağır kayıplar verdi.

Muhalif kaynaklar, MEE'ye yaptıkları açıklamada, Rus güçlerle yaşadıkları çatışmalarda Wagner'e bağlı birkaç paralı askeri öldürdüklerini, bunlardan birinin cesedini ele geçirebildiklerini, diğer cesetlerin ise Wagner tarafından tahliye edildiğini söyledi.

oac-w-1.jpg

oac-w-2.png

Kaynakların belirttiğine göre, çatışmalar ülkenin doğusuna, kuzeyine ve batısına doğru yayılıyor. Muhalif silahlı gruplar bu kapsamda özellikle kuzeydoğudaki Ndele kasabasında ve Wagner güçlerince korunan altın ve elmas madenleriyle dolu olan diğer bölgelerde ilerlemiş durumda.

Değişim için Vatanseverler Koalisyonu (CPC) adlı muhalif gruba bağlı Orta Afrika Cumhuriyeti Barış Birliği (UPC) savaşçılarının çatışmalarda öldürdükleri Rus Wagner askerinin cesedinin başında görülüyor.

UPC Sözcüsü Abdu Buda, muhalif güçler ile Wagner arasında geniş çaplı çatışmaların geçen hafta çıktığını ve bu çatışmalarda onlarca Rus paralı askerin öldürüldüğünü belirtti.

Buda, Wagner'in yaşadığı uluslararası problemler sebebiyle şu anda kademeli olarak ülkeden çekilmeye çalıştığına inandıklarını ifade etti.

Wagner güçlerinin bazı alanlardan çekildiklerini tespit ettiklerini söyleyen Buda bu alanlara son zamanlarda hükümet güçlerinin veya Ruanda destekli paralı askerlerin konuşlandırıldığını aktarıp sözlerini şöyle noktaladı:

"Bunun düşman tarafından yürütülen yeniden konuşlandırma taktiği mi yoksa gerçek bir geri çekilme mi olduğunu bilmiyoruz. Zira, bazıları Ruanda ordusundan bazıları da paralı askerlerden binlerce Ruandalı güç tespit ettik."

Wagner'i kuran Yevgeny Prigozhin'in ölümünün duyurulmasının ardından Wagner'in bazı Afrika ülkelerinde zayıfladığı belirtiliyordu.

Bu kapsamda Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de varlığını korumak konusunda güçlük çektiği belirtiliyor.

Ülkede silahlı grupların etkinliğini artırmasıyla birlikte OAC yönetimi Rusya ile güvenlik alanlarında iş birliğine imza atmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.