Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Çinli madencilere saldırı: 9 ölü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Çinli madencilere saldırı: 9 ölü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Chimbolo bölgesinde Çinli bir şirket tarafından işletilen altın madenine kimliği belirsiz şahıslarca silahlı saldırı düzenlendi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Çinli bir şirket tarafından işletilen madene yapılan silahlı saldırıda Çin uyruklu 9 kişi öldü.

Çinli Gold Coast Group şirketine ait Chimbolo madenine yönelik saldırı pazar günü sabah saatlerinde gerçekleşti.

Saldırının ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, OAC yetkililerinden "Çinli madencileri öldüren kişilerin ağır şekilde cezalandırılmasını" talep etti.

Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan madene yönelik gerçekleşen saldırından hükümet karşıtı Değişim İçin Yurtseverler Koalisyonu (CPC) adlı silahlı grup sorumlu tutuldu.

Ancak CPC Askeri Sözcüsü Mamadou Koura, altın madenine saldırdıklarına dair iddiaları yalandı. Koura "saldırının sorumlusu olarak Rus paralı asker grubu Wagner'i işaret ederken, Wagner'in saldırıyı Çinlileri korkutmak amacıyla gerçekleştirdiğini" iddia etti.

Öte yandan CPC ile Wagner arasında altın madenlerinin kontrolü konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle silahlı çatışmalar yaşandığı biliniyor.

Uzmanlara göre Wagner ülkedeki tüm madenleri kontrol edemiyor ve bu durum Rus paralı askerlerin OAC sınırlarındaki madenlere doğru da harekete geçmesine yol açıyor.

Sınır bölgelerindeki madenleri kontrol altına almak için saldırılar başlatan Wagner karşısında duran muhalif güçlerin bu gruba karşı güçlerini birleştirdiği ifade ediliyor.

Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binden fazla paralı askerinin bulunduğu düşünülüyor.

Rusya'nın Wagner'i Afrika'da kullanarak bu kıtada yer alan ülkelerdeki değerli madenlerden yararlandığı ve bunları Ukrayna'daki savaş için kullandığı aktarılıyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.