Rus Wagner gözünü Orta Afrika'nın madenlerine dikti, muhalifler 'ortak düşmana' karşı birleşti

Rus Wagner gözünü Orta Afrika'nın madenlerine dikti, muhalifler 'ortak düşmana' karşı birleşti

Rusya-Ukrayna savaşının önümüzdeki süreçte daha da şiddetlenmesi beklenirken Kremlin destekli Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nin madenlerine göz diktiği ifade ediliyor.

Rus Wagner paralı askerlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) altın madenlerinin kontrolüne yönelik savaşta ağır kayıplar verdiği belirtiliyor.

The Guardian'ın haberine göre, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra ile iş birliği yapan Wagner güçleri, altın madenlerinin kontrolü konusunda silahlı muhalif gruplarla çatışmalar yaşıyor.

Son çatışmalar ise iki hafta önce Çad ve Kamerun sınırı yakınlarındaki bir kasabada Rus güçler ile silahlı muhalif gruplar arasında başladı.

Muhalif kaynaklara göre geçen hafta sonu Sudan sınırı yakınlarında patlak veren çatışmalarda 7 ila 17 arasında Wagner savaşçısı öldürüldü.

Değişim için Yurtseverler Koalisyonunun (CPC) üst düzey liderlerinden Ahmadou Ali, son çatışmalarda 2 ölü verdiklerini ve çok sayıda yaralı savaşçının bulunduğunu söyledi. Ali'ye göre CPC mensuplarının kurduğu pusuda Wagner güçleri tuzağa düştü.

Uzmanlar güvenilir verilerin elde edilmesinin zor olduğunu belirtse de Wagner'in nispeten ağır kayıplar verdiğinin daha bariz olduğunu belirtiyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ulusal askeri kanadına yakın bir kaynağa göre, CPC savaşçılarının kurduğu pusuda 7 Rus paralı asker öldürüldü.

"Muhalif gruplar 'ortak düşmana' karşı birleşti"

CPC üst düzey liderlerinden Ali, OAC ordu personelinin savaşta yer almadığını ve son çatışmaların kendileri ile Rus güçler arasında meydana geldiğini söylüyor. Wagner'in OAC hükümeti güçlerini yalnızca meşruiyet elde etme amaçlı kullandığını belirten Ali'ye göre Ruslar tüm ülke genelinde kontrolü ele almış durumda.

Ali, Wagner'in tüm ülke kaynaklarını sömürdüğünü belirtirken Rus askerlerin ülkenin neredeyse her yerinde konuşlu olduğunu belirtiyor.

Uzmanlara göre Wagner ülkedeki tüm madenleri kontrol etmiyor ve bu durum Rus paralı askerlerin OAC sınırlarındaki madenlere doğru da harekete geçmesine yol açıyor. Sınır bölgelerindeki madenleri kontrol altına almak için saldırılar başlatan Wagner karşısında duran muhalif güçlerin 'ortak düşmana' karşı birleştiği ifade ediliyor.

Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binden fazla paralı askerinin bulunduğu düşünülüyor.

Rusya'nın Wagner'i Afrika'da kullanarak bu kıtada yer alan ülkelerdeki değerli madenlerden yararlandığı ve bunları Ukrayna'daki savaş için kullandığı aktarılıyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.