Rus Wagner, Orta Afrika'nın elmaslarını çalmakla suçlanıyor

Rus Wagner, Orta Afrika'nın elmaslarını çalmakla suçlanıyor

Rus paralı asker şirketi Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kurduğu paravan bir şirket aracılığıyla elmas ticareti yürüttüğü iddia ediliyor.

Çeşitli insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Rus paralı asker şirketi Wagner'in elmas ticareti yapmak için Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) paravan şirket kurduğu ifade ediliyor.

Avrupa Soruşturma Ortaklığı, Fransa merkezli All Eyes On Wagner, sürgündeki Rus oligarklardan Mikhail Khodorkovsky tarafından desteklenen Dossier Center'ın ortaklaşa yaptığı çalışmaya göre Wagner üyeleri, OAC'da madenciler veya doğal kaynaklar ve yeraltı kaynaklarla uğraşan, bunların çıkarımını yapan kişilerin sahip oldukları değerli taşları ya kendilerine teslim etmeye ya da paravan şirket Diamville'ye satmaya zorluyor.

Çalışmada bahsi geçen şirketin uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler'e göre Kimberley Süreci, Sertifikasyon Programı dahilinde çatışma bölgelerinden elde edilen elmasların pazarlanmamasını amaçlanıyor. Wagner'in ihlal ettiği belirtilen kurallardan biri de bu.

Wagner'in halihazırda OAC'da varlık gösterdiği ve ülkenin değerli kaynaklarını sömürdüğü biliniyor.

Washington Post'un haberine göre, madenlerin ve madencilerin bulunduğu yerlerde Wagner'e bağlı silahlı kişilerin de bulunduğu ifade ediliyor.

Raporda madencilerin değerli bir yeraltı kaynağı bulduğunda (Wagner) bağlantılı kişilere gittiği belirtiliyor. Raporda ayrıca insanların değerli kaynaklarını almak için suikastlerin dahi gerçekleştiği aktarılıyor.

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin, söz konusu rapora ilişkin yorum taleplerini büyük ölçüde reddetti.

"Şirket Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a ait"

Fakat Prigozhin raporda Wagner'in paravan şirketi olduğuna işaret edilen Diamville şirketinin, başka bir kişi üzerinden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait olduğunu savunuyor.

Prigozhin, haraççılığın ise SDFA (Afrika'dan elmas çalın) olarak adlandırdığı NATO özel birimlerince yürütüldüğünü söylüyor.

Uluslararası Kriz Grubu'na göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bin 200 ila 2 bin Wagner paralı askerinin bulunduğuna inanılıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum