Analiz | Rus paralı asker şirketi Wagner'in Sudan ordusuyla bağlantıları

Analiz | Rus paralı asker şirketi Wagner'in Sudan ordusuyla bağlantıları

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), Rus paralı şirket Wagner'in Doğu Afrika ülkesi Sudan'daki orduyla olan bağlarını ortaya çıkardı.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ve Lemonde ortaklığındaki bir çalışma, Rus paralı şirket Wagner'in Doğu Afrika ülkesi Sudan'daki  orduyla olan bağlarını ortaya çıkardı.

Buna göre Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin, Sudan ordusuyla bağlantılı bir şirketle çeşitli anlaşmalar yaparak ülke üzerinden çeşitli faaliyetlerde bulundu. Bu durumun, Wagner ile Sudan ordusu arasındaki ilişkilerin ne kadar derin olduğunu gün yüzüne çıkarttığı belirtiliyor.

OCCRP tarafından yayımlanan bir raporda, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin'e ait olduğu belirtilen Meroe Gold'un ana şirketi M Invest'in Sudan askeri istihbaratı tarafından işletilen bir şirkete milyonlarca dolar ödeme yaptığı kaydedildi.

Wagner'in, Sudan askeri istihbaratına ödeme yaptığı milyonlarca dolar karşılığında, ülkede Rus personel için oturum ve silah taşıma izni aldığı aktarıldı.

Raporda, Sudan merkezli Meroe şirketinin de Sudan'daki cunta yönetimince özel ve ayrıcalıklı muamele gördüğü ifade edildi. Sudan yasasının yabancı şirketler için getirdiği zorunlu şartlar, Prigozhin'in kurucusu olduğu Wagner üzerinde uygulanmadı.

Prigozhin, Meroe Gold'un sahibi olduğunu kabul etmiyor. Ancak ABD, Prigozhin ile bağlantıları dolayısıyla şirkete yaptırım uygulamıştı.

ABD'ye göre Meroe Gold'un ana şirketi M Invest, Wagner'in Sudan'daki operasyonları konusunda bir 'paravan şirket' görevi görüyor.

Meroe Gold, Rusya ve Sudan'ın madencilik dahil çeşitli sektörlerde anlaşmalar sağladığı bir dönemde Sudan'da kuruldu.

OCCRP raporunda, bir süre sonra söz konusu madencilik şirketinin M Invest adlı ana şirket ayağının, Sudan ordusuyla bağlantılı güvenlik firması Aswar Multi Activities Co., Ltd ile 5 yıllık bir anlaşmaya vardığı bilgisi yer aldı. Anlaşmaya göre M Invest personeli, Sudan'a getirilecek ve burada onların güvenlik hizmetleri sağlanacaktı. Bunlar karşılığında ise milyonlarca dolar Sudan tarafına ödenecekti.

"Wagner'in silah sevkiyatı"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin eleştirmeni olarak bilinen ve şu anda İngiltere'de sürgünde yaşayan Mikhail Khodorkovsky tarafından desteklenen Dossier Center'in ve yerel kaynakların OCCRP ile paylaştığı sözleşmeye göre, Aswar, Sudan'da varlık ve faaliyet gösteren Rus personellere güvenlik, ikamet izni, ithalat hizmetleri karşılığında hava parası olarak önden 200 bin doların yanı sıra her ay 100 bin dolar elde edecekti.

M Invest ayrıca Aswar'ın hükümete ödemek zorunda olduğu tüm vergileri ve ödemelerin yanı sıra Aswar personelinin maaşlarını da karşılamayı kabul etti. Öte yandan sözleşmede M Invest'in, Aswar'a Sudan'a getirilmesinde rol oynadığı her bir Rus personel için 500 dolar ödeyeceği ifadesi yer alıyordu.

OCCRP'nin raporuna göre, sözleşmede Aswar'ın, Sudan Savunma Bakanlığı aracılığıyla gerekli olan silah ve ekipmanları Wagner'e sağlaması şartı bulunuyordu. Buna göre Aswar, zırhlı araç, büyük kalibreli silahlar, dronlar ve iletişim ekipmanları sağlayacaktı. Aswar söz konusu silahları depolayacak, limanlar ve hava yolları üzerinden nakliyat işlemlerini gerçekleştirecekti.

Bu kapsamda Wagner şirketi faaliyet gösterdiği yerlerde veyahut istediği bölgelere nakil işlemlerini gerçekleştirebilecekti. Raporun sözleşmelere dayandırdığı belgelere göre, Aswar bu işlemler arasında aracı olurken Meroe Gold'un taşeronu ve ayrıca yerel bir şirket olan Al-Riyadah ile çalıştı. Bu durum da Sudan-Orta Afrika Cumhuriyeti arasında nakliyat işlemlerine aracılık etti. Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de varlığı bulunuyor.

Diğer taraftan bazı uçuşların, Sudan ordusuna ait Rus yapımı  Antonov AN-26 nakliye uçağıyla gerçekleştiği belirtiliyor.

Meroe Gold'un Sudan sorumlusu Mikhail Potepkin'in 2018 yılında Sudan istihbarat başkanlığına yazdığı mektupa atıf yapılan raporda, Aswar ile Sudan ordusunun Hava Kuvvetleri arasında yapılan bir anlaşmaya gönderme yapılarak Meroe personelinin Hartum'daki askeri üsse inme ve iç-dış operasyonlarının kullanımı için hava kuvvetlerinin sinyal kodunu kullanmasına izin verilmesi gerektiğini talep ettiği bilgisi yer alıyor. Mektupta ayrıca Aswar'ın aracı olması sayesinde Meroe tarafından kiralanan uçakların askeri sinyal koduyla uçuş yapabildiği bildiriliyor.

Bu sayede, Meroe'nin hava nakliyatları, ticari uçuş takip sistemlerinde yer almamayı başarabiliyor.

Sonuç olarak raporda Wagner'in, Sudan cunta yönetimine bağlı ordunun özel bir şirketi aracılığıyla bu ülke içinde veya dışındaki operasyonlarını yürüttüğü ileri sürülüyor.

Wagner'in birçok Afrika ülkesinde varlığı bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.